10 vērtīgākās tomātu īpašības; palīdz uzlabot ne tikai cilvēka fizisko, bet arī psihisko stāvokli!

Vairāk kā 200 gadus atpakaļ tomāti tika uzskatīti par indīgiem, taču tagad, kad šis mīts ir izkliedēts, visiem ir zināms, ka tomāti ir vieni no visvērtīgākajiem dārzeņiem!

Tomāti satur ļoti daudz vitamīnu un elementu, kas palīdz organismam cīnīties ar dažādām saslimšanām, tāpēc tos uzturā vajadzētu lietot regulāri. It īpaši tad, kad ir tomātu sezona un tie ir nopērkami gan tirgū, gan jebkurā pārtikas veikalā, kā arī varbūt tu tos audzē pats!

Lasi vēl: 7 vērtīgākās zemeņu īpašības; palīdz atbrīvoties no pinnēm un balina zobus!

 

1. Tomāti ir bagāti ar folijskābi, A un C vitamīnu, kā arī ar veselu virkni antioksidantiem, kuru vidū ir likopīns, luteīns, alfa-liposkābe, beta-karotīns un holīns. Likopīns atbild par tomātu krāsu, tāpēc sarkanie tomāti ir daudz vērtīgāki par citu krāsu tomātiem.

2. Alfa-liposkābe pārvērš glikozi enerģijā, kā arī palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs un saglabāt asinsvadu elastību.

3. Holīns ir neaizstājams tad, kad runa ir par atmiņu un mācīšanos, kā arī tas ir ļoti noderīgs sporta nodarbību laikā.

4. Ābolskābe un citronskābe, kas ir atrodamas tomātos, palīdz atrisināt ļoti daudzas sirds un asinsvadu slimības, kā arī ļoti labi ietekmē gremošanas sistēmu.

5. A un C vitamīns stiprina imunitāti un uzlabo vispārējo labsajūtu.

6. Likopīns spēj novērst vēža šūnu attīstīšanos un makulas deģenerācijas procesu, kas var novest pie akluma. Likopīna daudzums tomātos pie termiskās apstrādes tikai palielinās, tāpēc nav obligāti vienmēr lietot uzturā tikai svaigus tomātus. Tāpat arī ir ļoti noderīgi tomātus lietot kopā ar olīvu vai saulespuķu eļļu, jo tāvisas vērtīgās vielas labāk spēj uzsūkties organismā.

pilditi-tomati-45517348

7. Vērtīgi ir ne tikai paši tomāti, bet arī jebkurš ēdiens, kuru pamatā ir šie dārzeņi. Piemēram, tomātu sula palīdz pret gastrītu, anēmiju un atmiņas traucējumiem.

8. Tomāti ir pazīstami ar to, ka uz cilvēka organismu spēj iedarboties kā caurejas līdzeklis, tāpēc tos bieži iesaka pret aizcietējumiem.

9. Tomāti palīdz uzlabot ne tikai cilvēka fizisko stāvokli, bet arī psihisko, jo milzīgais daudzums serotonīna un tiamīna, kas nav nekas cits kā laime hormoni, noteikti palīdzēs tikt galā ar depresiju un uzlabot noskaņojumu, tāpēc ir vēlams ēst tomātus dažādās stresa un garīgā šoka situācijās.

10. Tomāti ir arī ļoti diētisks produkts. Neskatoties uz to, ka tiem piemīt tik ļoti daudz vērtīgu īpašību, tiem ir arī ļoti maz kaloriju, un tas var tikt izmantots jebkurā diētā, jo hroms, ko satur šie dārzeņi, bloķē bada sajūtu un rada sāta sajūtu

Pievienot komentāru