Kāmju sacīkstes: “Profesionāli” sacīkšu kāmji, uz kuriem iespējams likt likmes 

“Blue Square” nebija vienīgie bukmeikeri, kas piedāvāja derības par kāmju sacīkstēm, kuras tika ieviestas Apvienotajā Karalistē 2001. gadā, kad mutes un nagu sērgas uzliesmojuma dēļ visā Lielbritānijā tika atceltas zirgu skriešanās sacīkstes.

Jautājums ir, vai šīs sascīkstes vēl notiek un kā tās tika organizētas? Varbūt www.spins.lv vēlētos ieviest šādas sacīkstes, mēs kenad nezinam.

 

Kāmju sacīkšu pirmsākumi

 

Apvienotajā Karalistē ir senas un vēsturiskas zirgu sacīkšu tradīcijas. Tā ir prakse, kas pastāv jau simtiem gadu, un laiku pa laikam ar to nodarbojās arī valsts karaļi un karalienes. Uz zirgu skriešanās sacīkšu pasaules fona izveidojās derību nozare, vispirms pateicoties bukmeikeriem, kas bija izvietojušies trasēs, un pēc tam, 1961. gadā, ieviešot lielās ielas bukmeikerus.

 

Zirgu skriešanās sacīkšu pārtraukums mutes un nagu sērgas uzliesmojuma dēļ

 

Jebkurš zirgu skriešanās sacīkšu pārtraukums rada paniku ne tikai īpašniekiem, treneriem un žokejiem, kas strādā šajā nozarē, bet arī bukmeikeriem, kuri no tā pelna naudu. Ja bukmeikeri negūst peļņu, cieš arī zirgu skriešanās sacīkšu pasaule. Ņemot to vērā, mutes un nagu sērgas uzliesmojums Apvienotajā Karalistē 2001. gadā izraisīja krīzi vairākās nozarēs.

 

Lai mēģinātu apturēt mutes un nagu sērgas uzliesmojumu, tika pieņemti daudzi lēmumi, un viens no lielākajiem bija lēmums atcelt zirgu skriešanās sacīkstes. Tas tika darīts, lai apturētu cilvēku pārvietošanos pa valsti no lielākoties lauku apvidiem, tā rezultātā totalizatora uzņēmumi piedzīvoja milzīgus zaudējumus, jo tika atcelts Čeltenemas festivāls. Bija jāatrod alternatīva, un “Blue Square” nolēma uzsākt kāmju sacensības.

 

Kā notiek kāmju sacīkstes?

 

Kāmju sacīkstēs dalībnieki parasti tiek iedalīti divās dažādās kategorijās: pundurkampu kāmji un sīriešu kāmji. Šis iedalījums notiek pēc sugu principa, taču laiku pa laikam tiek izmantotas arī citas klasifikācijas. Piemēram, ir svarīgi, vai tie ir īsspalvaini vai garspalvaini kāmīši, kā arī tas, vai tie ir rakstaini, un arī tas, cik liela ir viņu sacensību pieredze.

 

Parasti kāmju sacīkšu trases garums ir deviņi metri. Par uzvarētāju tiek pasludināts tas kāmis, kurš finiša līniju šķērso visātrāk. Kad “Blue Square” rīkoja sacīkstes, tas lūdza, lai katrās sacīkstēs piedalītos seši kāmji. Kāmji spēja veikt trasi aptuveni 38 sekundēs, kas, protams, ir ātrāk nekā vairums zirgu skriešanās sacīkšu. Lielākā daļa skatītāju uzskatīja, ka trases taisnā līnija ir mazāk interesanta nekā tādas trases, kurās parasti sacenšas suņi un zirgi.

 

Cik populāras bija kāmju sacīkstes?

 

Kvalifikācijas perioda laikā par katru no kāmju sacīkstēm pieņēma aptuveni 300 līdz 350 likmju, kas bija daudz mazāk kā vairāki tūkstoši likmju, ko pieņēma par zirgu skriešanās sacīkstēm. Sacensības notika nelielā studijā Ziemeļlondonā, un tās tika rādītas tiešraidē. Interesi izrādīja arī plašsaziņas līdzekļu organizācijas, piemēram, “BBC” un “Sky News”. Turklāt tādi laikraksti kā “Daily Mail” publicēja rakstus. Tas palīdzēja radīt lielāku interesi, taču ar to vienalga nepietika, lai “Blue Square” turpinātu šīs sacensības kā regulāru pasākumu.

 

Kāpēc kāmju sacīkstes nav kļuvušas populārākas?

 

Tam ir vairāki iemesli, no kuriem ne mazāk svarīgs ir fakts, ka spēlētājiem ir daudz grūtāk novērtēt kāmjus un to iespējamās uzvaras iespējas, lai gūtu priekšstatu par to, kā tiem, iespējams, veiksies, kad sāksies īstās sacīkstes.

 

1.     Sarežģīta handikapa izdošana

 

Turklāt kāmju skriešanās sacīkstēs ir grūti noteikt handikapus. Lai pareizi noteiktu handikapu, ir svarīgi ievērot zirga ātrumu, formu un klasifikāciju, un pat tas ne vienmēr izdodas tā, kā handikapa noteicēji vēlētos. Ja ar zirgiem tas ir sarežģīti, tad vēl sarežģītāk ir nodrošināt, ka kāmjiem ir veiksmīgi noteikts handikaps.

 

2.     Zirgu skriešanās sacīkšu fanātiķi nevēlas mainīt kursu

 

Praktiski tas nozīmē to, ka liels skaits cilvēku, kas ir aizrautīgi zirgu likmju veicēji, nevēlas pāriet un veikt likmes tirgū, kuru viņi vienkārši nesaprot. Lai gan daudzi cilvēki vienmēr būs gatavi likt likmes uz lietām, kas būtībā ir atkarīgas no nejaušības, to pašu nevar teikt par tiem, kas pavada simtiem stundu savas dzīves, pētot tādu notikumu specifiku kā zirgu skriešanās sacīkstes.

 

Iespējams, turpmākajos gados kāmju sacīkstes kļūs populāras. Jo vairāk attīstīsies tiešsaistes derību pasaule, jo vairāk tīmekļa vietņu centīsies piesaistīt auditoriju, piedāvājot kaut ko unikālu. Šobrīd kāmju sacīkstes ir tikai izklaidējoši amatieru pasākumi, nevis organizēti pasākumi.

Pievienot komentāru