Kāpēc pēc grūtas darba dienas mums gribas iedzert


Pēc smagas darba dienas daudzi no mums, tikko pārnākot mājās, pa taisno dodas uz virtuvi, lai ielietu sev vīnu. Pēc pāris glāzēm šķiet, ka dzīve sāk nokārtoties. Taču kāpēc gan mums gribas iedzert pēc darba?

Zinātnieki ir nākuši pie secinājuma, ka tiekšanās pēc pudeles vakaros ir organisma atbilde uz stresu, raksta The Daily Mail. Noguruma līmeņa paaugstināšanās izmaina smadzeņu ķīmisko sastāvu un liek domāt, ka alkohols mums ir nepieciešams izdzīvošanai.

Stresa laikā smadzenes sūta signālus, cenšoties atbrīvot ķermeni un likt cilvēkam “izlaist tvaiku”. Alkohols, iedarbojoties un centrālo nervu sistēmu, pēc būtības dara to pašu. Tādējādi mēs sākam domāt, ka alkohols liek mums atbrīvoties, lai gan tas vienkārši apmāna mūsu smadzenes un ķermeni, liekot dzert arvien vairāk un vairāk.

Pensilvānijas universitātes zinātnieki veica eksperimentu ar žurkām un noskaidroja, ka dzīvnieki, kas pakļauti stresam, izdzer vairāk alkohola., salīdzinot ar tiem, kuri spriedzi nejuta.

Kā stāsta neiroloģijas profesors Džons Dani, organisma reakcija uz stresu ir dota, lai to pasargātu, taču alkohols un narkotikas izmanto šo pašu mehānismu, lai apmānītu mūsu smadzenes un kļūtu par atslābināšanās neatņemamu elementu.

Pievienot komentāru