Kur atrodas bīstamākā pilsēta pasaulē?

Maz izpētīts un pats aktīvākais vulkāns Njiragongo (Mount Nyiragongo) atrodas centrālajā Āfrikā. Tā augstums ir mazliet virs 3 kilometriem.

Vulkāna vidū spēpjas lielākais zinātnei zināmais lavas baseins, kurš ir 200m plats un dziļumā ir vairāk kā 2 kilometri. Jau divreiz vulkāns Njiragongo ir aktivizējes un lavas plūdi uzbruka pilsētai Goma, kurš atrodas pie austrumu robežas Kongo republikā. Neskatoties uz to, ka pilsēta Goma atrodas pie aktīva vulka, tās iedzīvotāju skaits patstāvīgi aug. Pilsētas iedzīvotāju skaits aug uz bēgļu rēķina, kuri meklē tur patvērumu. Kopējais pilsētas iedzīvotāju skaits jau ir pārsniedzis miljonu.


1977. gadā lava ar rekordlielu ātrumu 95km/h virzījās uz pilsētas pusi. Neskatoties uz to, ka lava pilsētu nesasniedza simtiem cilvēku gāja bojā. 2002. gadā lava tika līdz pilsētas centram un savā ceļā iznīcināja 14000 māju. Iedzīvotāji bija spiesti pamest pilsētu. Zinātnieki uzskata, ka vulkāns nav norimies un iepriekšējie divi izvirdumi bija, kā iesildīšanās tam. Jauns izvirdums var pilnībā iznīcināt pilsētu, ka tas jau notika ar vulkānu Vezuviju (Mount Vesuvius) un pilsētu Pompeju. Goma skaitās bīstamākā pilsēta pasaulē.


Izvirdumi 1977. un 2002. gadā bija, kā ierasti no vulkāna virsotnes, bet galvenokārt no plaisām. Pat šāds izvirdums no plaisām spēja atstāt aiz sevis lavas ceļus 10 šoseju platumā. Pilsētu apdraud ne tikai vulkāns, bet arī ezers, kurā ir lIelas metāna un ogļskābās gāzes krātuves. Vulkāna izvirduma laikā šīs gāzes atbrīvosies un pāri pilsētai izveidosies indīgs gāzu mākonis.
Vulkāna pētniecības darbiem traucē kara darbības reģionā, kuri jau turpināts 20 gadu garumā. Iespēju robežās zinātnieki mēģina izpētīt vulkāna darbību. Visi pētniecības darbi norit ar karavīru uzraudzību. Ir svarīgi uzzināt aptuveno nākamā izvirduma laiku, jo tas var glābt daudzas dzīvības. Palīdzēt uzzināt izvirduma tuvošanos var tikai svaigs lavas paraugs, kuru zinātnieki iegūst riskējot ar savu dzīvību.

 

 

 

COMMENTS

Pievienot komentāru