Eksistē vairāk nekā 20 šķirņu greipfrūti. Pamata sadalījums šīm šķirnēm ir pēc garšas un krāsas. Vispieejamākie mūsu lielveikalos ir rozā greipfrūti, taču ir arī sarkanie un baltie.
Skābais greipfrūts lieliski iet kopā ar jūras produktiem, it īpaši ar vēžveidīgajiem un zivīm, taču greipfrūti ir arī patiešām vērtīgi. Lai gan ne visiem tie iet pie sirds, tos pilnīgi noteikti vajadzētu iekļaut savā ēdienkartē daudz biežāk. Greipfrūti ir lieliski piemēroti tiem, kas ievēro diētas.
Lasi vēl: Vērtīgākās citronu īpašības; novērš nierakmeņus un uzlabo gremošanu!
Greipfrūts, kas satur tikai 29 kkal uz 100 gramiem, ir ļoti iemīļots to skaistuļu auglis, kuras rūpīgi seko līdzi savai figūrai. Neskatoties uz to, ka tas satur tik maz kaloriju, tas arī palīdz “sadedzināt” liekos taukus mūsu organismā.
Greipfrūti ir īpaši vērtīgi to satura dēļ. Šo augļu sastāvs ietver sevī A, C, B grupas, D un P vitamīnus. Bez vitamīniem tas satur arī līdz 7 % cukuru ( fruktozi, glikozi un saharozi), ļoti daudz minerālvielu, organisko skābju un pektīnvielas. To visu papildina arī cilvēka organismam tik svarīgie fitoncīdi, kā arī ēteriskās eļļas un naringīns, kas arī atbild par greipfrūtu rūgto garšu. Naringīns ir unikāla viela. Tas veicina normālu tauku uzsūkšanos organismā, uzlabo un paātrina kuņģa-zarnu trakta darbību, kā arī palielina vielmaiņas ātrumu. Tas viss kopā palīdz atbrīvoties no liekā svara un ļauj notievēt.
Sarkanie greipfrūti satur likopēnu. Tas ir ļoti svarīgs tiem, kuri sirgst ar sirds slimībām, turklāt likopēns pazemina arī holesterīna līmeni asinīs.
Arī diabētiķiem savā uzturā daudz biežāk vajadzētu iekļaut greipfrūtus, jo tie ir spējīgi samazināt vajadzību pēc insulīna.
Lietot uzturā šo augli var tāpat kā apelsīnu, taču ir kāds labāks veids – sagrieziet greipfrūtu divās daļās un ēdiet tā saturu ar karotīti. Lai gūtu maksimālu labumu no šī vērtīgā augļa, tas ir jāēd tāds, kāds tas ir – ar visiem kauliņiem!
Lasi vēl: Vērtīgākās ananāsu īpašības; paaugstina imunitāti un uzlabo redzi!