Lūk, kas notiks, ja katru dienu ēdīsi rozīnes!

 

Rozīnes ļoti lielā cieņā ir tieši Āzijas valstīs. Tur pilnīgi noteikti zina to vērtību! Tās satur ļoti daudz kālija – 100 g satur līdz pat 860 mg kālija!

Cilvēki jau izsenis žāvētas vīnogas izmantojuši tieši ārstnieciskiem nolūkiem. Žāvēšanas procesā visas vērtīgās vielas, kas atrodas vīnogās (izņemot ūdeni) nemanāmi pāriet uz žāvētajiem augļiem, kas tad arī izskaidro to, kāpēc rozīnes ir tik vērtīgas.

Turku valodā vārds “rozīne” nozīmē “vīnoga”, kā rezultātā rozīne patiesībā ir žāvēta vīnoga. Ir 4 šķirņu rozīnes – mazas un gaišas rozīnes bez kauliņiem, bordo vai tumši zilas rozīnes bez kauliņiem, lielas rozīnes un parastās rozīnes ar kauliņiem.

Lasi vēl: Vērtīgākās žāvētu plūmju īpašības; imunitātei un skaistumam!

 

Rozīņu sastāvs patiešām ir ļoti bagātīgs. Rozīnēs ir ļoti daudz cukura, kas pārstāv fruktozi un glikozi, pēc tam seko niacīns, slāpekli saturoša viela, ļoti daudz nepiesātināto taukskābju un vitamīnu (visvairāk tieši B grupas). Neiztikt arī bez mikroelementiem. Rozīnes satur magniju, dzelzi, boru un daudzus citus elementus, kas spēlē ļoti svarīgu lomu mūsu organismā.

Jau kopš senseniem laikiem austrumu gudrie ir izmantojuši žāvētas vīnogas dažādu kaišu ārstēšanā. Rozīnes sevī ietver pilnīgi visas vīnogu īpašības. Ņemot vērā to, ka žāvēšanas procesā tās atbrīvojas no ūdens, rozīnes visas vielas satur ļoti koncentrētā veidā. Šis fakts palielina to vērtību vēl vairāk!

Rozīnes izmanto kā nomierinošu līdzekli cilvēka ķermeņa galvenajam orgānam – sirdij. Tās palīdz arī anēmijas, nieru slimību un drudža gadījumā.

Lielais vitamīnu daudzums apvienojumā ar organiskajām skābēm rada patiesi maģisku rezultātu. Oleīnskābe, ko satur rozīnes, ir spējīga novērst stomatoloģiska rakstura slimības – nomākt patogēno baktēriju pieaugumu mutes dobumā. Nikotīnskābe atstāj ļoti labvēlīgu ietekmi uz nervu šūnām, bet fruktoze un glikoze papildina organisma enerģijas krājumus.

Protams, ka nav labuma bez ļaunuma. Kā jau tika minēts iepriekš – rozīnes satur ļoti daudz cukura, kas nozīmē to, ka rozīnes noteikti nav vēlamas tiem, kas sirgst ar diabētu, turklāt 100 g rozīņu satur 300 kkal, kas atkal nozīmē to, ka šis produkts netiek rekomendēts arī tiem, kas cīnās ar lieko svaru.

Lasi vēl: 7 vērtīgākās dateļu īpašības; attīra asinsvadus un dod enerģiju visai dienai!

Pievienot komentāru