Kā dubultot zemeņu ražu


Tiek uzskatīts, ka zemeņu ražu ļoti ietekmē laika apstākļi. Bez šī faktora liela nozīme ir arī stādu izvēlei, stādīšanas vietai un laikam. Lai uzlabotu zemeņu ražu, ir stingri jāpieturas pie šī kultūrauga agrotehnikas.

Stādīšana

Izvēloties vietu stādīšanai, priekšroku vajadzētu dot labi apgaismotam zemes gabalam, kas no visām pusēm būtu pasargāts no stipriem vējiem. Vēlams, lai tas atrastos uz neliela paaugstinājuma. Tas palīdzēs izvairīties no mitruma sastāšanās un sakņu sistēmas pūšanas stipra lietus gadījumā. Zemenes nevajadzētu stādīt blakus tomātiem, pipariem un kartupeļiem, jo slimības visiem šiem augiem ir kopējas.

Tāpat vajadzētu pievērst uzmanību arī augsnes sastāvam. Zemenes labi aug un attīstās neitrālā vai sārmainā augsnē ar augstu barības vielu saturu. Ja augsnē ir maz mikroelementu, tad 2-3 nedēļas pēc stādīšanas nepieciešams iestrādāt minerālmaisījumu. Vajadzēs sajaukt 10 kg satrūdējušu kūtsmēslu, 50-60 g superfosfāta un 20-30 g kālija sāļu. Šis daudzums būs pietiekams uz 1 m2 vagas.

LASI ARĪ ŠO: Aspirīns – tautas līdzeklis tomātu stādiem. Tomāti aug veseli, lieli un gardi

Tā kā zemenes dod ražu jau tajā pašā gadā, kad tika iestādītas, ir jāizvēlas pareizais laiks stādu pārstādīšanai zemē. Iestādot zemenes maijā, raža var gadīties visai pliekana, taču jau tajā pašā gadā. Labākais laiks stādīšanai tomēr ir periods no jūnija pēdējās dekādes līdz augusta vidum. Šādā variantā stādi kļūs spēcīgāki, labi paaugsies un sagatavosies ziemošanai.

Stādus pirms izstādīšanas augsnē nepieciešams apstrādāt, lai tie būtu noturīgi pret bakteriālām un sēnīšu infekcijām, kā arī dažādiem kaitēkļiem. Šim mērķim 5 litros ūdens izšķīdina 50 g vara sulfāta. Katru augu uz 3-4 minūtēm iemērc gatavajā šķīdumā, pēc tam kārtīgi noskalo zem tekoša ūdens.

KĀ KOPT ZEMENES, ATRADĪSI NĀKAMAJĀ LAPĀ:

Pievienot komentāru