Kāda nozīme ir tam, ko mēs redzam sapnī

Freids ir nosaucis sapņus par “karalisku ceļu uz neapzināto pasauli”. Reizēm tie izraisa mūsos ļoti spēcīgas emocijas: trauksmi, prieku, bailes, izbrīnu un vienlaikus arī vēlēšanos saprast, ko šis sapnis mums varētu nozīmēt. Vai mēs paši esam spējīgi pavērt šos vārtus uz mūsu personības dziļākajām teritorijām?

Reizēm sapņi ir tikai dienas rūpju un domu turpinājums. Taču gadās, ka tiem nav pilnīgi nekā kopīga ar realitāti: karš tālā pagātnē vai nākotnē, svešas vietas, noslēpumainas būtnes, pilnīgi nereāli notikumi. Daži sapņi mūs izbrīna – tā ir droša zīme, ka to sižets slēpj sevī kaut kādu citu jēgu. Kā rodas sapņi?

Par ko stāsta sapņi?
Sapņi nodod vēstījumus no neapzinātās pasaules un palīdz veidot dialogu ar to. Pēc Freida teiktā, tie simboliski atspoguļo aizliegtās vēlmes, ļaujot izdzīvot to, ko mēs
nevaram iegūt vai izdarīt realitātē. Bet Jungs uzskatīja, ka sapņi palīdz uzturēt psihisko līdzsvaru. Sapņi par 40% sastāv no dienā pārdzīvotā, bet pārējais – no ainām, kas saistītas ar bailēm, satraukumu, rūpēm, uzskata neirofiziologs un somnologs Mišels Žuvjē. Pastāv sapņu sižeti, kas ir kopīgi visai cilvēcei. Taču viena un tā paša sižeta jēga katram cilvēkam ir individuāla.

Kas visbiežāk rādās sapņos? Vīrieši sapnī redz citus vīriešus, seksu ar svešiniecēm, automašīnas, instrumentus un ieročus. Sievietes biežāk redz ēdienu, apģērbu, darbu. Turklāt sievietes pret sapņiem parasti attiecas vērīgāk nekā vīrieši un atceras tos labāk.
Sapņi strādā mūsu labā, pat ja tie ir biedējoši. “Mēs redzam murgus, ja mūsu “Es” ignorē to, ko mums cenšas pavēstīt neapzinātā pasaule,” – saka psihoanalītiķis
Vsevolods Kaļiņenko. Apziņa cenšas “aizmirst” to, kas nesakrīt ar mūsu uzskatiem,taču dažos apstākļos bez šī “aizmirstā” mēs vairs nevaram iztikt.

Uz sapņa un īstenības robežas
Daži ir pārliecināti, ka viņi sapņus neredz. “Slimība, negadījums vai trauma var izraisīt neiroloģiskas izmaiņas, kas noved pie sapņu zuduma, “ – skaidro Mišels Žuvjē. Taču daudz vairāk ir tādu cilvēku, kuri vienkārši sapņus neatceras. Tas ir iespējams divos gadījumos: vai nu cilvēks ir pamodies dažas minūtes pēc sapņa
nobeiguma, un tas pa šo laiku ir izplēnējis no atmiņas, vai arī tēli, kas uzpeldējuši no neapzinātās pasaules, tikuši pakļauti visstingrākajai “Es” cenzūrai.
Tiem, kas sapņus neatceras un nožēlo par to, pastāv metode “brīvie sapņi īstenībā”,
ko izstrādājis psihoterapeits, somnologs, rakstnieks, grāmatas “Sapņu simbolikas
vārdnīca” autors Žoržs Romejs. Pēc viņa vārdiem “agrāk pārdzīvotās traumas vai
grūtības ir fiksējuši neironi noteiktās pozīcijās. Relaksācijas stāvoklī nervu impulsi
tiek vadīti labāk, tādā veidā atbloķējot un veicinot tēlu, atmiņu un emociju
apzināšanos.” Kombinējos sapņu skaidrojumu pēc Freida ar kolektīvās neapzinātās pasaules
analīzi, izmantojot Žorža Romeja izstrādāto simbolu tipoloģiju, terapeits palīdz
pacientam izprast sapņus.

Vai iespējams atšifrēt sapni?
Vispirms jau ir jāizrāda interese un ziņkāre, jo aizmāršība ir sekas nepietiekamai uzmanībai pret sapņu pasauli. Un otrādi, ja mēs sākam interesēties par iekšējo pasauli, ja sapnis mūs ir aizkustinājis vai licies svarīgs, atmiņa uzlabojas.
“Mēs sapni varam gandrīz aizmirst, bet, ja atceramies pat visnenozīmīgāko tā fragmentu vai savas sajūtas no sapņa, tā pēcgaršu, ar to reizēm pietiek, lai ar fantāzijas un atmiņu palīdzību caur nedaudz pavērtajām durvīm nokļūtu neapzinātajā pasaulē,” – saka psihoanalītiķis Andrejs Rossohins. Nereti mēs uzreiz cenšamies savu sapni izskaidrot…bet to darīt nevajadzētu: pārdomāšana – tā ir apziņas funkcija, bet sapnis – neapzinātās pasaules aktivitātes rezultāts. “Mēs varam būt no sirds pārliecināti, ka izprotam sapni, taču tas nav nekas vairāk, kā ilūzija: patiesībā mēs dzirdam tikai savas personīgās loģikas balsi, – uzskata Andrejs Rossohins. – Tāpēc nesteidzieties, ļaujiet sapnim “elpot”, ļaujiet ienākt dažādām domām un sajūtām, kuras radīsies saistībā ar redzēto.” Vārdi un domas pirmajā brīdī var likties pilnīgi nesaistītas ar sapni. Acīmredzamā sapņa jēga ir tikai priekškars, aiz kura slēpjas dziļāki neapzinātās pasaules vēstījumi. Ir jāpamana detaļas, īpaši neparastas, – bieži tieši tajās slēpjas galvenā sapņa ideja. Ar izmainītu vienkāršu priekšmetu izskatu un formu, savādu situāciju radīšanu
neapzinātā pasaule dod mājienu: ir jāmeklē šeit.

Pievienot komentāru