Ķīmijterapeite: jaunie Latvijā pieejamie medikamenti metastātiskas melanomas ārstēšanā ievērojami palielinās pacientu dzīvildzi

Šajās dienās Rīgā ir ieradusies Eiropas vadošā imūnterapijas speciāliste prof. Inge Marie Svane no Dānijas, lai darba vizītē tiktos ar Latvijas onkologiem ķīmijterapeitiem un dalītos savā pieredzē metastātiskas melanomas ārstēšanā. Latvijā valsts apmaksāti jaunākās paaudzes medikamenti metastātiskas melanomas ārstēšanā ir pieejami kopš šā gada jūnija.

“Eiropā šos medikamentus sekmīgi izmanto jau 8 gadus, mēs ar tiem strādājam nepilnus sešus mēnešus,” norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenā speciāliste onkoloģijā, Latvijas Onkoloģu ķīmijterapeitu asociācijas vadītāja, ķīmijterapeite Iveta Kudaba, “līdz ar to ļoti vērtīgas ir ārvalstu pieredzējušo kolēģu zināšanas, šī mums ir arī iespēja risināt neskaidros jautājumus pacientu ārstēšanā un imūnterapijas blakusparādību vadīšanā.”

I. Kudaba ar gandarījumu atzīst, ka beidzot Latvijas ārstu rīcībā ir patiešām efektīvas zāles cīņā ar šo saslimšanu: “Apkopojot datus no dažādiem starptautiskiem pētījumiem, ir skaidri redzams, ka jaunie medikamenti metastātiskas melanomas ārstēšanā ievērojami palielina pacienta dzīvildzi – pirms tam šādi pacienti nomira divu trīs mēnešu laikā, tad pašlaik viņi dzīvo divus, trīs pat četrus gadus. Tas ir milzīgs sasniegums, jo jāsaprot, ka mēs runājam par ļoti agresīvu, grūti ārstējamu vēža formu ar metastāzēm.” Viņa arī norāda, ka kopumā pasaulē imūnterapija iet savu uzvaras gājienu, ko apliecina arī šogad piešķirtā Nobela miera prēmija medicīnā par vēža imūnterapijas attīstību.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem 2017.gadā pirmreizēji ādas melanoma diagnosticēta 230 pacientiem, 68% no tiem 1. un 2. stadijā.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir vadošā valsts daudzprofilu ārstniecības iestāde, kurā ārstējas 80% no visiem valstī reģistrētajiem onkoloģijas pacientiem. Gada laikā Latvijas Onkoloģijas centrā tiek veiktas vairāk nekā 8000 operācijas, 36 000 ķīmijterapijas procedūras, 52 000 staru terapijas procedūras un sniegtas vairāk nekā 100 000 speciālistu konsultācijas ambulatorajā daļā.

COMMENTS

  • <cite class="fn">Ainis</cite>

    Šeit Kudabas kundzei samelojās 3 reizes:
    – Eiropā šie preparāti nav 8 gadus ( klīnisko pētījumu laiks neskaitās) labi ja 4 varētu būt
    – agrāk dzīvoja labi ja 2-3 mēnešus – patiesībā tādas statistikas nav, bet ja ņem šo pašu jauni līdzekļu klīniskos pētījumus, tad runāt varētu par 13 mēnešiem.
    – ar jauniem preparātiem dzīvos 2-4 gadus. Patiesībā arī šādas statistikas nav – protams, atsevišķi atsakotie paciniit ar jaunajām terapijā dzīvo ilgi, bet bija arī gadījumi, kas ar 4 stadiju dzīvo 5 gadus vispār neko nelietojot. Bet ja ņem šo medikamentu klīniskos pētījumus, tad runā drīzāk ir par 4- 8 papildus mēnešus.

Pievienot komentāru