Vīriešu veselības akcijā PĀRBAUDI SAVUS INSTRUMENTUS! aicina nebaidīties no urologa apmeklējuma

Atzīmējot vīriešu veselības mēnesi, piektdien, 2.novembrī, Rīgā, Stacijas laukumā, tika atklāta akcija PĀRBAUDI SAVUS INSTRUMENTUS! Īsts vīrietis uzrauga prostatas veselību un reizi gadā dodas pie ģimenes ārsta un urologa!

Atklāšanas pasākumā pie tirdzniecības centra Origo interesenti tika aicināti apzināties, ka prostatas vēzis visā pasaulē jau aptuveni 20 gadu ir biežākais ļaundabīgais audzējs vīriešiem. Akcijas laikā tika atvērtas simboliskas durvis uz urologa kabinetu ar akcijas vēstnešu video aicinājumu. Šīs durvis vīriešu veselības mēnesī – novembrī – ceļos pa visu Latviju. Simbolizējot vīrieša spēku, Latvijas spēkavīrs Nr.1 Dainis Zāģeris klātesošos pārsteidza ar vairākas tonnas smaga autobusa vilkšanu. Akcijas dalībniekiem bija iespēja nofotografēties kopā ar īstu vīru instrumentiem no Husqvarna.

Kā uzsvēra biedrības Dažādas paaudzes par dzīvi pārstāvis Agris Pīrāgs, nevaram atļauties zaudēt nevienu Latvijas vīrieti, nevērīgi izturoties pret veselību. Kustības Movember Latvija pārstāvis Helmuts Bēķis atzina, ka vīriešu veselība un cīņa par to ir kā karš, kas risinās starp mums, mūsu ģimenēs, mūsu mājās. “Mums jābūt īstiem večiem, kas nebaidās no urologa,” atzina Bēķis.

Latvijas Urologu asociācijas prezidents, P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas urologs Pēteris Vaganovs uzsvēra, ka šogad ir daudz izdarīts, lai urologi būtu pieejamāki. “Un vīriešiem, kurus skāris prostatas vēzis, ir atvērts Zaļais koridors, kas ļauj ar ģimenes ārsta palīdzību desmit dienu laikā nokļūt pie urologa, kurš izmanto jaunākās ārstēšanas metodes. Šogad pacientiem ir pieejami arī jauni valsts kompensējamie medikamenti, kas palīdz un pagarina dzīvi metastātiska prostatas vēža stadijā,” sacīja ārsts.

Latvijas Onkoloģijas centra ārste psihoterapeite Maija Kārkliņa: “Katru dienu darbā sastopos ar cilvēkiem, kurus skaris vēzis. Tai skaitā – vīriešiem, kuriem ir prostatas vēzis. Liela nozīme ir profilaksei, par ko aicina atcerēties tādas akcijas kā šī. Vīriešiem reizi gadā jāatzīmē kalendārā, ka ir jādodas pie ģimenes ārsta, jāveic PSA tests un jākonsultējas ar urologu. Neviens cits to vīrieša vietā neizdarīs.”

Akcijas vēstnesis, Radio Skonto un TV moderators, pasākumu vadītājs, dīdžejs Valdis Melderis: “Ja ir kādas veselības problēmas, tu galvā uzbūvē briesmoni. Bet tad tu aizej pie ārsta, un izrādās, ka daudz ko var sadakterēt, dzīvot ilgi un laimīgi. Kad salūzt mocis, man ir vismaz trīs meistari, pie kā to aizdzīt. Būtu ideāli, ja mums, vīriešiem, arī ar ārstiem būtu tikpat labas attiecības. Aicinu večus, kam ir savs urologs, padalīties ar informāciju. Reizēm šķiet, ka ir kauns par to runāt. Patiesībā ir kauns, ka mēs par to nevaram publiski runāt.”

Lux Express Latvija valdes loceklis Krišjānis Reķis: “Esam priecīgi būt par kampaņas Pārbaudi savus instrumentus oficiālo pārvadātāju. Mūsu uzņēmumā strādā vairāk nekā 60 autobusa šoferi, ir svarīgi iedrošināt arī viņus savlaicīgi pārbaudīt savu veselību.”

Par regulārām prostatas pārbaudēm arī tad, ja nav nekādu sūdzību, jāatceras no aptuveni 50 gadu vecuma. Ja prostatas vēzis ir bijis kādam ģimenes vīrietim, pārbaudes jāveic un pie urologa jādodas no 40 – 45 gadu vecuma. No 50 gadu vecuma ar ģimenes ārsta nosūtījumu reizi divos gados pirmo pārbaudes soli – PSA testu – ar ārsta nosūtījumu apmaksā valsts. Prostatas vēzi var ārstēt. Latvijā ir pieejama valsts apmaksāta terapija pacientiem visās slimības stadijās, tai skaitā dzīvildzi pagarinoša terapija metastātiskai vēža stadijai. Diemžēl joprojām ir daudz pacientu, kas novēloti vēršas pie ārsta pēc palīdzības.

Tāpēc: PĀRBAUDI SAVUS INSTRUMENTUS! Īsts vīrietis uzrauga prostatas veselību un reizi gadā dodas pie ģimenes ārsta un urologa!

Pievienot komentāru