Kubika rubika noslēpums ir atklāts, jeb kā salikt kubiku rubiku

“Lai saliktu kubiku rubiku no jebkāda tā sākotnēja stāvokļa nepieciešami ne vairāk kā 20 soļi”, apgalvo amerikaņu zinātnieki no Kentas Universitātes Ohaio štatā.

Pētījums tika veikts sekojošā veidā: ar Google kompānijas datorparka palīdzību zinātnieki izmēģināja visas iespējamas kombinācijas no 54 krāsainiem kvadrātiem, no kuriem arī sastāv visa mīkla.
Pētījumu rezultātā atklāja nepieciešamo 20 soļu minimumu, kuru nosauca par Dieva skaitli. “Tagad mēs pilnīgi noteikti zinām, ka brīnumskaitlis ir vienāds ar 20”, paziņoja pētījuma vadītājs, profesors Morlijs Devidsons.

Kā paziņo zinātnieks, kopējais sākuma pozīciju skaitlis ir 43 kvintilioni (miljards miljardu). No tiem, kā parādīja aprēķini, eksistē vairāk nekā 100 tūkstoši pozīciju, kuras var tikt atrisinātas 20 soļos. Tomēr lielākai daļai var rast risinājumu 15-19 soļos.

Līdz šim brīdim eksperti uzskatīja, ka teorētiskais soļu minimums kubika rubika salikšanai ir 18. Pēc tam matemātiķa Maikla Rida pētījumi pārādīja, ka ir sākotnējas konfigurācijas, kuras nav iespējams atrisināt mazāk nekā 20 soļos.

Tomēr profesors Deividsons uzskata, ka šis skaitlis ir tīri hipotētisks, tāpēc ka nevienam pagaidām nav izdevies pārskaitīt visas iespējamās konfigurācijas. Priekš visu tādu konfigurāciju analīzes pētnieki sadalīja 54 kubika elementus uz 2,2 milijardiem grupu, kuras nosauca par kosetem, kuras savukārt katra satur pa 20 milijardiem kombināciju.

“Būtu pilnīgi bezcerīgi mēģināt pārskaitīt visas grupas. Tāpēc mēs saīsinājam to skaitu, atklājot dublikatus un pielietojot simetrijas teoriju, lai atrastu līdzīgas kombinācijas. Galarezultātā mums sanāca saīsināt skaitli līdz 56 miljoniem”, pastāstīja profesors Deividsons.

Deividsons piebilda, ka savulaik kubika rubika mīkla pamudināja viņu sākt nodarboties ar matemātiku. Pēc viņa vārdiem, pētījumu grupa,kuru viņš vada, tagad var sākt nodarboties ar līdzīgas problēmas izskatīšanu priekš vairāk sarežģītam rubika mīklam, piemēram, oktaedra un lodes formām.

2009. gadā ES un ASV veikalos parādījas jauna mīkla no profesora Erno Rubika – Rubiks 360.
Jaunums sastāv no trim caurspīdīgam sfēram, kuras griežas uz asīm, atrodoties viena otrā. Mērķis ir tāds, lai caur caurumiem sfērās novirzītu katru lodi līdz ligzdai ar atbilstošu krāsu, kura atrodas ārējā sfērā.

Pats Erno Rubiks jau paziņoja, ka, neskatoties uz pirmo iespaidu, ka tas izskatās viegli, panākt risinājumu ir ļoti grūti, tā kā spēlē iesaistās gravitācija.
Kā salikt kubiku rubiku atradīsi nākamajā lapā:

COMMENTS

Pievienot komentāru