Kādēļ slimojot mums paaugstinās ķermeņa temperatūra?

Praktiski katrs cilvēks slimošanas laikā cieš no paaugstinātās temperatūras, ko papildina drebuļi. Jebkura, pat pati niecīgākā, novirze no temperatūras normas, sāka par to, ka organismā ir sācies kaut kāds iekaisuma process.

Par normālu ķermeņa temperatūru tiek uzskatīta temperatūra līdz 37 celsija grādiem. Kādam tā var būt augstāka, kādam zemāka. Katra slimība dod savu temperatūras ainu ar saviem kāpumiem un kritumiem. Pēc temperatūras svārstībam ārsts var diezgan precīzi noteikt ar ko tieši cilvēks slimo, bet diemžēl tā arī nepateiks pašas temperatūras būtību.

 

LASI ARĪ ŠO: Reta slimība pārvērta skaistuli par “visneglītāko sievieti pasaulē”: Marijas Annas Vebsteres stāsts

Piespiest organismu spēlēties ar temperatūru var īpašas vielas – tirogeni, kuri var rasties mūsu organismā vai nu imunšūnu funkcionālitātes rezultātā, vai nu būt slimības baktēriju, kuras nokļūvušas organismā, dzīves aktivitātes produktiem. Uz šo brīdi ir zināms, ka augsta temperatūra liek iet bojā slimību baktērijas.


Augstas temperatūras ietekmē visi organisma procesi paātrinās, kā rezultātā tiek izstrādāts vairāk nekā parasti hormonu, fermentu un asins ķermenīšu. Asins ķermenīši, kuri atbild par baktēriju iznīcināšanu, strādā aktīvāk un mūsu biežas elpošnas dēļ, toksīni tiek ātrāk izvadīti no organisma, pie tam nesaindējot to. No citas puses, ilgstoša paaugstināta temperatūra var sagraut olbaltumvielas, kuru trūkums negatīvi atspoguļosies uz mūsu stāvokli.

Neskaitot to, jebkura temperatūras paaugstināšanas – tā ir papildus slodze uz plaušam un sirdi, kas rodas, ķermeņa ar paaugstinātu temperatūru, vajadzību palielināšanos pēc barojošam vielam un skābekļa. Piemēroti būtu lietot drudža mazinošus preparātus, kad temperatūra ir virs 38 grādiem, bet hronisko slimību dēļ temperatūras slieksnis var būt samazināts.

COMMENTS

Pievienot komentāru