Šogad skolās pastiprinās fizikas mācīšanu un attīstīs interešu pulciņus

 

Gatavojoties 3.Eiropas fizikas olimpiādei, kas pavasarī norisināsies Latvijā, šis mācību gads skolās pasludināts par Fizikas gadu. Līdz ar to vispārējās izglītības iestādēs tiks pievērsta papildu uzmanība fizikas mācību priekšmeta apguvei, un pašvaldībām būs pieejams papildu finansējums fizikas pulciņu nodrošināšanai skolās. To trešdien pavēstīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis un Valsts izglītības satura centra (VISC) neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa.

Latvijas komandas jau vairākus gadus ir uzrādījušas augstus rezultātus gan reģiona, gan starptautiskajās olimpiādēs, pierādot izcilību fizikas izglītības jomā. Novērtējot ieguldījumu jauno speciālistu sagatavošanā, Latvija izraudzīta par 3.Eiropas fizikas olimpiādes rīkotāju. Paredzams, ka olimpiāde norisināsies no 31.maija līdz 4.jūnijam un tajā piedalīsies vismaz 25 valstu pārstāvji. Iepriekšējās divas Eiropas fizikas olimpiādes notika Igaunijā un Krievijā.

«Svarīgs priekšnoteikums, lai saņemtu uzaicinājumu rīkot starptautisku olimpiādi, ir izcils akadēmiskais un pedagoģiskais personāls, kas aktīvi iesaistās fizikas mācību priekšmeta attīstībā gan vietējā, gan pasaules mērogā. Mums tādi ir LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes pasniedzēji, kuri gadu no gada sagatavo olimpiāžu dalībniekus, kā arī paplašina savas zināšanas un materiāltehnisko bāzi, lai mācītu jauns speciālistus arvien kvalitatīvāk. Ne velti ASV izlase tuvākos trīs gadus rīkos pasaules fizikas olimpiādes treniņnometni tieši Latvijā,» uzsver Latvijas Universitātes asociētais profesors, fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs.

Olimpiādes laikā LU un RTU mācībspēki sadarbosies ar citu valstu fizikas pedagogiem satura veidošanā. Tādējādi Latvija saviem talantīgajiem skolēniem varēs nodrošināt arvien konkurētspējīgāku izglītību fizikā. Savukārt plašākai sabiedrībai būs pieejamas prominentu fiziķu vieslekcijas, meistarklases un darbnīcas, kurās ikviens varēs pārliecināties, ka fizika ir noderīga un interesanta jebkuras paaudzes cilvēkam.

Izglītības un zinātnes ministrs, profesors Kārlis Šadurskis norāda: «Būtiski ir novērtēt mūsu izcilības, skolotājus un skolēnus. Jau vairākus gadus mūsu Latvijas izcilākie fizikas skolēni ik gadu ir pārveduši starptautisko olimpiāžu augstākā kaluma godalgas. Iniciatīva 2018./2019.mācību gadu skolās atzīt par Fizikas gadu ir likumsakarīgi svētki ieguldītajam darbam raisīt padziļinātu interesi, paaugstināt mūsu skolēnu kopējos sasniegumus un iesaistīt visu Latvijas sabiedrību vēsturiski daudzveidīgākajā izglītojošajā programmā, kas veltīta dabas zinātnēm. Šī varētu būt lieliska iespēja iedibināt sabiedrībā jaunas tradīcijas, lai soli pa solim paplašinātu katra interesēm atbilstošas STEM izglītības pieejamību Latvijā. Aicinu uz fiziku lūkoties ne tikai kā zinātnes disciplīnu vai obligāto mācību priekšmetu skolā, tā var būt ļoti interesanta un aizraujoša. Tā ļauj izprast un izzināt pasauli mums apkārt. Tieši tādēļ mainām izglītības saturu, lai tas būtu atbilstošs laikmeta un sabiedrības attīstības vajadzībām. Ticu, ka Skola 2030 aizraujošu un interesantu radīs ne tikai fiziku, bet arī daudzus citus mācību priekšmetus.»

Gatavojoties olimpiādei, Latvijā šis mācību gads pasludināts par Fizikas gadu, kurā skolas pastiprināti pievērsīsies fizikas apmācīšanai. Fizikas gads paredz augstskolām, uzņēmējiem un profesionālām asociācijām izveidot kopīgu pasākumu kalendāru, kurā iekļauti interešu izglītības pasākumi fizikas un citās jomās. Vietnē https://nakotneirtepat.lv pedagogi, skolēni un vecāki var atlasīt interesējošus un noderīgus pasākumus.

VISC uz vienu gadu paredzējis iespēju katrai pašvaldībai pieteikt projektā «Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai» interešu izglītības pulciņus vai papildus nodarbības pēc stundām fizikā, lai dažādotu un padarītu interesantāku mācību procesu. Tādējādi iecerēts ieinteresēt eksaktajās zinātnēs lielāku skaitu bērnu un pamudināt viņus izvēlēties šāda virziena studiju programmas, jo šobrīd augstskolas inženierzinātņu programmās nespēj aizpildīt pat budžeta vietas.

Pasākuma gaitā izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis informēja par plānotajām investīcijām fizikas apmācībā, Latvijas Universitātes asociētais profesors, fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs atbildēja uz jautājumiem par Eiropas fizikas olimpiādi un jauno fiziķu skolu, AS «Latvenergo» valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs iepazīstināja ar Latvenergo ilggadējām aktivitātēm, kas veicina jauniešu interesi par dabaszinātnēm, Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija (LETERA) prezidents Normunds Bergs izklāstīja situāciju darba tirgū, bet Valsts izglītības satura centra (VISC) neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa stāstīja par pašvaldībām pieejamo finansējumu fizikas pulciņu nodrošināšanai skolās.

2018.gada 10.oktobra preses konferences video ierakstu iespējams apskatīt šeit: https://www.facebook.com/Izglitibas.ministrija/videos/1721201701335962/

Pievienot komentāru