8 meteorisma iemesli sievietēm


Visi zina, cik nepatīkama ir vēdera pūšanās, kas parasti rodas pēc pamatīgas pieēšanās. Taču dažus cilvēkus tā nomoka pastāvīgi – cilvēks izjūt diskomfortu, smagumu un sajūtu, ka tūlīt plīsīs. Kāds gan ir šī nepatīkamā stāvokļa iemesls? Patiesībā to ir ļoti daudz, sākot ar gāzes veidojošo produktu lietošanu un beidzot ar nepareizu kuņģa-zarnu trakta darbību. Kopīgi to mēģināsim noskaidrot.


1.Pārēšanās

Kad cilvēks apēd vairāk, nekā parasti, kuņģī rodas smagums. Muskuļi izstiepjas, un tas jau pats par sevi izraisa tūsku. Par laimi, šajā gadījumā atgriešanās normālā stāvoklī neaizņems daudz laika. Galvenais, ir jāēd nelielām porcijām, lai kontrolētu savu izsalkuma sajūtu dienas laikā.

2.Produkti, kas rada gāzes
Daži dārzeņi, piemēram, kāposti, brokoļi satur cukuru, ko dēvē par rafinozi, kas paliek zarnu traktā, kamēr baktērijas to fermentē. Tas izraisa gāzu veidošanos, kas tad arī ir par iemeslu uzpūstam vēderam.

3.Ātra ēšana
Kopā ar ēdienu cilvēks norij arī gaisu. Zarnu trakts spēj pārstrādāt noteiktu daudzumu gaisa, taču ja mēs ēdam pārāk ātri, tad tiek norīts vēl vairāk gaisa, un tas izraisa vēdera pūšanos. Lai izvairītos no pārāk liela gaisa daudzumu norīšanas, ir jāēd lēnām, visu labi sakošļājot.

4.Laktozes nepanesība
Ja pēc izdzertas piena glāzes vai piena produktu apēšanas pūšas vēders, tad iespējams, ka jums ir laktozes nepanesība. Tas nozīmē, ka organismam trūkst fermenta, kas šķeļ laktozi. Par laimi, ir daudz tikpat garšīgu bezlaktozes piena variantu. Amerikas gastroenterologu biedrība piedāvā lietot laktāzes tabletes, kas var palīdzēt laktozi saturošo produktu sagremošanā.

5.Celiakija
Kad cilvēki ar glutēna nepanesību lieto glutēnu, rodas tievās zarnas bojājums. Viens no šīs slimības simptomiem ir vēdera pūšanās, kā arī sāpes vēderā, vemšana, svara zudums, nogurums, sāpes locītavās un čūlas mutē.

6.Pārtikas alerģija
Ja cilvēkam ir alerģija uz ēdienu, imūnā sistēma, kas parasti cīnās ar infekcijām, uztver ēdienu kā iebrucēju. Tas izraisa imūno atbildes reakciju, kuras laikā izdalās tāda ķīmiska viela, kā histamīns, kas savukārt izraisa tādus simptomus, kā problēmas ar elpošanu, aizsmakumu, klepu un vēdera uzpūšanos.

7.Alkoholiskie vai gāzētie dzērieni
Alkohols var kairināt kuņģa-zarnu traktu un izraisīt tā audu tūsku. Bet gāzētie dzērieni var vēl vairāk pasliktināt stāvokli, kas tad arī noved pie diskomforta, gāzēm un vēdera uzpūšanās. Ir jācenšas ievērot diētiskās rekomendācijas: sievietēm ne vairāk par vienu glāzi alkohola dienā, vīriešiem – divas.

8.Hormoni
Reizēm meteorismam ir hormonāli iemesli. Vairumam sieviešu rodas viegla vēdera uzpūšanās nedēļu vai divas pirms kārtējām mēnešreizēm, ko izraisa normālas cikliskas hormonālās izmaiņas. Ja šajā laikā pūšanās ir ļoti izteikta, tad tas var būt pirmsmenstruālais sindroms (PMS). Visi simptomi, kas saistīti ar pirmsmenstruālo sindromu, pazūd līdz ar menstruāciju sākšanos. Ja vēdera pūšanās notiek bieži, var lietot atsevišķas piedevas, kas palīdzēs atvieglot pirmsmenstruālo sindromu: E vitamīns, D vitamīns, tiamīns, magnijs vai omega-3 zivju eļļa. Var apēst arī tādus dabiskos urīndzenošos līdzekļus, kā selerijas, gurķi, arbūzi, tomāti, sparģeļi, melones un salāti.

Ja vēdera jums pūšas pastāvīgi, tad labāk vajadzētu griezties pie palīdzības pie gastroenterologa, viņš varēs noteikt, kāpēc rodas šī problēma, jo pastāv ne tikai šīs astoņas meteorisma pazīmes, to ir krietni vairāk. Galvenais ir tās atrast un atbrīvoties no šīs nepatīkamās pūšanās.

Pievienot komentāru