8 pārtikas piedevas (E-vielas), kuras ir īpaši kaitīgas tavai veselībai!

Visi mīl garšīgi paēst, taču lielāko daļu ēdienu mēs nevaram pagatavot tik labi, kā to dara kāda konditorejas fabrika vai izslavēts restorāns! Kāds ir viņu noslēpums?

Pārtikas produktu sagatavošanai fabrikas bieži vien izmanto noslēpumaino sastāvdaļu, ko mēs visi saucam par E-vielu, respektīvi, pārtikas piedevu. Kuras pārtikas piedevas ir kaitīgas un spēj radīt ļoti būtisku kaitējumu cilvēka organismam? Kuras izskatās pavisam nevainīgi, bet ir bīstamas?

Lasi vēl: 7 vērtīgākās kāpostu īpašības; veselīgiem matiem un ādai!

 

1. Tartrazīns – E 102

Tartrazin

Pārtikas piedevu E 102 satur gandrīz visi konditorejas izstrādājumi, saldējumi un bezalkoholiskie dzērieni. Tartrazīns – tā ir krāsviela, kura var izsaukt astmas lēkmi, tāpēc kādas šokolādes tāfelītes pirkšanas brīdī vispirms noteikti pārliecinieties, vai tās sastāvā nav E 102.

2. Amarants – E 123

E123

Amarants ir krāsviela, kura jebkuriem saldumiem piedod ļoti pievilcīgu krāsu. Visbiežāk to pievieno tieši konditorejas izstrādājumiem. E 123 īpaši bīstama ir tieši grūtniecēm, jo tā var izsaukt traucējumus augļa attīstībā, kā arī šī viela var kļūt par iemeslu kādai urīnizvadsistēmas slimībai.

3. Sēra dioksīds – E 220

Dioksid-sery

Sēra dioksīds ir konservants, kurš spēj ļoti ilgu laiku saglabāt produktu svaigu. To satur kartupeļu čipsi, konservēti gurķi un pusfabrikāti. Katrs ceturtais cilvēks pēc šādu pārtikas produktu lietošanas, kuri satur E 220, cieš no zarnu traktas traucējumiem.

4. Lecitīns – E 322

IZOSOFT'S image Disk IZ084

Lecitīnu bieži vien izmanto medicīnā, lai ārstētu dažas asins saslimšanas, taču kā pārtikas piedevu to izmanto jau ģenētiski modificētā veidā, lai saglabātu produkta garšas kvalitāti. E 322 negatīvi ietekmē cilvēka imūnsistēmu un visu organismu kopumā. Lecitīnu satur cīsiņi, jogurts, kefīrs, vīns, alus, sviests un dažādi šokolādes izstrādājumi.

5. Pirofosfāti – E 450

Homemade fruit jam in the jar

Pirofosfātus satur miltu izstrādājumi, dažādi ievārījumi, džemi un želejas. To izmanto, lai saglabātu šo produktu konsistenci. Bieža šo produktu izmantošana, kuru sastāvā ir E 450, var novest pie osteoporozes un nierakmeņiem.

6. Alvas hlorīds – E 512

Hlorid-olova-E512

Alvas hlorīds ir viena no visbīstamākajām pārtikas piedevām, kura tiek izmantota, lai pārvērstu produktu viendabīgā masā. Bieži vien šī viela izraisa stipru saindēšanos, vemšanu, reiboņus un nogurumu. E 512 visbiežāk tiek pievienots konservētiem produktiem, piemēram, ievārījumam vai kondensētajam pienam, retāk sastopams arī miltu izstrādājumu sastāvā.

7. Kālija glutamāts – E 622

Glutamat-kaliya-E622

Kālija glutamātu bieži vien pievieno ēdieniem ātrās ēdināšanas restorānos, piemēram, hamburgeriem un kartupeļiem frī. Pie šo produktu pārlieku biežas lietošanas cilvēks sāk just izteiktu diskomforta sajūtu, kā arī ir iespējami kuņģa bojājumi, vemšana, slikta dūša un kolikas.

8. Aspartāms – E 951

aspartam

Aspartāms ir pārtikas piedeva, kura var izsaukt spēcīgu alerģiju, galvassāpes, smadzeņu darbības traucējumus un izsitumus uz ādas. E 951 ir visiem labi zināmais cepamais pulveris un saldinātājs. To satur maizes izstrādājumi, gāzētie dzērieni un košļenes.

Pievienot komentāru