9 kļūdas veicot pirmo palīzību

Dzīvē neviens no mums nav pasargāts no nelaimes gadījuma, tapēc ir svarīgi zināt, kā pareizi veikt pirmo palīdzību. Diemžēl to zin ļoti neliels cilvēku skaits. Tie cilvēki, kuri ir domā, ka prot veikt pareizi pirmo palīdzīm, pat nenojauš kādu skādu var nest cietušajam.

Mēs sagatavojām jums top 9 visizplatītākās kļūdas, kuras jāiegaumē, lai neskādētu cilvēkam. 

Ko nedrīkst darīt veicot pirmo palīdzību

  1. Neapstrādājat atvērtu brūci ar jodu vai “brilliant zaļo”

Šie spirtu saturošie līdzekļi brūcē rada ķīmiskus apdegumus, kas pagarina dzīšanas procesus. Jods un brilliant zaļais tiek izmantots tikai pie nelielām brucēm un skrāpējumiem.

Dari pareizi

Brūces dezinfekcijai izmanto ūdeņraža peroksīdu un pēc tam pārklāj ar marli. 

  1. Nesit pa muguru cilvēkam, kurš ir aizrijies! 

Nedrīkts sist pa muguru cilvēkam, kurš ir aizrijies, jo šāda darbība var nobīdīt svešķermeni vēl dziļāk elpceļos.

Dari pareizi

Vislabāk aizrīšanās gadījumā ir noliekties uz priekšu un veikt pāris spēcīgas izelpas tālāk mierīga ieelpa.

Ja cilvēkam ir problēmas ar elpošanu, tad nolieciet to uz priekšu un ar asām kustībām velkat gar mugurkaulu kakla virzienā. 

  1. Nesmērē apdegumus ar eļļu!

Eļļa pārklāj brūci ar plēvi līdz ar to brūcei klāt netiek skābeklis un dzīšanas procesi ir palēnināti. Drīkst izmantot pantenola spreju, kura putas pārklās rētu, bet skābeklis varēs brīvi piekļūt. 

Dari pareizi

Atdzesē apdeguma vietu. Var novietot brūci zem auksta tekoša ūdens. 

Ja apdeguma zona ir neliela, tad var izmantot vecvecāku recepti un brūci noklāt ar saimniecības ziepēm. Sāpes mazināsies un pazudīs apsārtums. 

Ja apdegums ir nopiets, tad atdzesējat to ar aukstu ūdeni un pārklājat brūci ar mitru sterilu marli. Izsaucat ātro neatliekamo palīdzību! 

 

LASI ARĪ ŠO: Kas notiks, ja sūkāsiet ķiploka daiviņu

  1. Neberzē apsaldējuma vietas!

Pēc ilgi pavadīta laika aukstumā var apsaldē kāju un roku pirkstus kā arī ausis. Parasti mēs šīs apsaldējuma vietas cenšamies saberzēt un sasildīt, bet to darīt nav ieteicams.  No aukstuma asinsvadi ir nospazmējušies, asinsrite ir pasliktināta var arī pilnībā apstāties. Asinsvadi ir palikuši ļoti trausli. 

Dari pareizi

Pareizākā darbībā būtu doties uz tuvāko silto vietu un dzert karstu tēju ar cukuru. Nekādā gadījuma nelietojiet alkoholu.

  1. Neģērbjaties pārāk biezi, kad jums ir augsta temperatūta! 

Kad temperatūra ir paaugstināta, tad organismā ir nojukusi termoregulācija. Cilvēkam kļūst auksti dēļ ķermeņa un istabas temperatūras starības.  Tadēļ organismam šķiek, ka viņam ir auksti un slimnieks ģērbjas pēc iespējas siltāk. 

Ja esi apģērbies pārāk biezi, tad ķermenis nespēs atdzesēties un temperatūra nemazināsies. 

Dari pareizi

Pieliec nedaudz mitru un aukstu dvieli pie pieres un lietojiet ārsta izrakstītos medikamentus, kas pazeminās temperatūru. 

  1. Nesildi degunu, ja tas ir aizlikts! 

Pie aizlikta deguna pat mūsu vecvecāki ir likuši klāt siltumu, bet šāda sildīšana ir bīstama. Pie spēcīgām iesnām asinsvadi paplašinās. Deguna dobumā ir tūska un siltums to tikai pastiprina. Sildīšana var pasliktināt atbrīvošanos no deguna izdalījumiem un veicināt iekaisumu. 

COMMENTS

Pievienot komentāru