Visi zina, ka mikroviļņu krāsnī nedrīkst likt plastmasu vai foliju – tas ir ļoti bīstami. Taču arī dažus produktus būtu labāk pat nemēģināt tajā sildīt, jo tie var kļūt daudzkārt kaitīgāki.
Mikroviļņu krāsns ir ienākusi mūsu dzīvē samērā nesen, bet mēs jau praktiski esam kļuvuši no tās atkarīgi, jo tas taču ir tik ērti. Un tomēr, – tā nav universāla ierīce, un dažus ēdienus tā var sabojāt, padarot tos toksiskus, kas ir ļoti kaitīgi mūsu veselībai. Bet daži produkti tajā var pat uzsprāgt, kas arī nav visai patīkami. Lai minimizētu kaitējuma risku, neizmanto mikroviļņu krāsni šo 9 produktu uzsildīšanai vai pagatavošanai.
1.Vārītas olas
Kad ola mikroviļņu krāsnī uzkarst, mitrums tās iekšpusē rada ekstremālu tvaika uzkrāšanos, un tā viegli var uzsprāgt. Vēl trakāk ir tas, ka ola var neuzsprāgt vis krāsnī, bet jau pēc tam tavās rokās vai šķīvī. Olu labāk nevajadzētu likt mikroviļņu krāsnī, ja nu vienīgi viegli uzsildīt, iepriekš to sagriežot gabaliņos.
2.Krūts piens
Daudzas jaunās māmiņas sasaldē un uzglabā savu pienu. Tur nav nekā slikta. Taču mikroviļņu krāsns var to uzsildīt nevienmērīgi, radot tādus kā “karstos punktus”, kas var apdedzināt bērna kakliņu. Turklāt, sildot plastmasas pudelītes, var rasties kancerogēnās vielas.
3.Gaļas pārstrādes produkti
Šie produkti bieži satur ķīmiskas vielas un konservantus, kas pagarina to uzglabāšanas ilgumu. Mikroviļņu krāsns tos var padarīt vēl kaitīgākus veselībai. Uzsildot var notikt ķīmiskas izmaiņas, piemēram, holesterīna oksidēšanās process, kas ir spējīgs novest pie sirds išēmiskās slimības.
4.Rīsi
Rīsu sildīšana var novest pie pārtikas saindēšanās. Problēma ir saistīta ar tajos esošo baktēriju Bacillus cereus. Siltums nogalina šo baktēriju, taču tā var radīt termoizturīgas sporas. Istabas temperatūrā šīs sporas var sākt vairoties un rezultātā izraisīs saindēšanos.
5.Vistas gaļa
Mikroviļņu krāsnī esošais siltums ne vienmēr spēj nogalināt baktērijas produktos, jo viļņi uzsilda no ārpuses, nevis iekšienē. Tā piemēram, vistas gaļu, kura var saturēt salmonellu, tajā nedrīkst gatavot. Bīstamās baktērijas vienkārši netiks nogalinātas. Vistas gaļa noteikti ir jāpakļauj kārtīgai termiskai apstrādei.
6.Zaļumi, bietes
Bietes, selerijas, kāpostus vai spinātus arī nedrīkst likt mikroviļņu krāsnī. Pie uzsildīšanas dabiskie nitrāti (kas sākotnēji ir veselīgi) var pārvērsties nitrozamīnos, kas klasificējas kā kancerogēnas vielas.
7.Čilli pipari
Kad asos piparus silda mikroviļņu krāsnī, kapsaicīns – viela, kas piešķir pipariem to aso garšu (un sniedz lielu labumu), izdalās gaisā, bet tas var apdedzināt tavas acis un kaklu, izraisīt klepu un problēmas ar elpošanu.
8.Auļi un ogas
Veseli augļi pietur tvaikus un pie sildīšanas var uzsprāgt. Atsevišķs stāsts ir par vīnogām. Rozīnes no tām mikroviļņu krāsnī nesanāks, taču liesma gan. Sildīšanas procesā vīnogās veidojas plazma, kas laiž cauri elektrību. Divas vīnodziņas var radīt pietiekami daudz plazmas, lai izkausētu plastmasas ierīces atveri.
9.Kartupeļi
Kartupeļu gatavošana folijā pasargā no karstuma baktērijas, kas var izraisīt botulismu. Ja produkts pēc tam ilgi būs atradies istabas temperatūrā, baktērijas var savairoties, bet mikroviļņu krāsns tās nenogalinās. Vislabāk jau sākotnēji būtu gatavot kartupeļus bez folija.
[…] Un: 9 produkti, kas kļūst bīstami pēc to uzsildīšanas mikroviļņu krāsnī […]
[…] Un: 9 produkti, kas kļūst bīstami pēc to uzsildīšanas mikroviļņu krāsnī […]