Atkinsa diēta. Iespējams, ka viens no efektīvākajiem veidiem, kā nomest svaru – tā saka zinātne

Šo populāro zemo ogļhidrātu diētu 1960. gadā izstrādāja kardiologs Roberts Atkins (Robert C. Atkins). Diēta ietver vairākus posmus, un tās mērķis ir mainīt ierastos pārtikas paradumus uz veselīgākiem.

Kāda ir dietas būtība

Atkins uzturs neietver kaloriju uzskaiti vai porciju kontroli. Vienīgais, kas jāskaita, ir tīru ogļhidrātu grami.

Diēta ir sadalīta četrās fāzēs:

Pirmais posms ir vissmagākais, tas ilgst vismaz divas nedēļas un ļauj zaudēt 3-4 kg. Šajā laikā jūs samazināt ogļhidrātu daudzumu līdz 20 gramiem dienā, un turklāt 12–15 gramus no tiem jūs uzņemsiet no dārzeņiem. Jūs patērējat daudz olbaltumvielu, ēdot mājputnus, gaļu, zivis un jūras veltes, olas, sieru, pilnībā izslēdzot augļus, saldos konditorejas izstrādājumus, makaronus, graudus, riekstus. Jums jāatsakās no alkohola un jāizdzer astoņas glāzes ūdens dienā.

Otrajā posmā jūs turpināt patērēt 12–15 g ogļhidrātu no dārzeņiem un izvairīties no cukura, bet pakāpeniski atgriezieties pie dažiem uzturvielām bagātiem pārtikas produktiem: riekstiem, sēklām, ogām. Jūs zaudējat svaru un pārejat uz nākamo posmu tikai tad, ja pirms jūsu izvirzītā mērķa paliek aptuveni 4,5 kg.

Trešajā posmā jūs pakāpeniski ēdienkartē ieviešat iepriekš aizliegtu pārtiku: augusi, cieti saturošus dārzeņus, veselus graudus. Jūs varat pievienot 10 g ogļhidrātu iepriekšējam daudzumam. Bet, ja atkal sākas svara palielināšana, jums ir jāatgriežas pie ogļhidrātu daudzuma 20 g dienā. Šajā posmā jūs paliekat, līdz sasniegsiet ideālo svaru.

Beidzamajā posmā atļauts jebkurš produkts, bet jūs turpināt ievērot diētas principus. Ja sākas svara palielināšanās, atgriezieties iepriekšējā posmā.

Ko saka zinātne?

2007. gadā Stanfordas universitāte pētīja četru populāru uzturu efektivitāti: Atkins, Ornis, „Zonas” un LEARN (zema tauku satura diēta). Pēc 12 mēnešiem tie, kas ievēroja Atkinsa dietu, zaudēja 4,7 kg. Tie, kas praktizēja LEARN zaudēja 2,6 kg. Orniša dietas īstenotāji zaudēja, 2,2 kg. Savukārt zonas diētas praktizētāji zaudēta  1,6 kg.

Kopumā daudzi pētījumi apstiprina zema ogļhidrātu diētu ieguvumus un efektivitāti. Piemēram, nesens zinātniskais pārskats par sešiem pētījumiem parādīja, ka diēta ar zemu glikēmijas indeksu vai zemu glikēmisko slodzi var sadedzināt vidēji par kilogramu vairāk nekā citi, un tam ir pozitīva ietekme uz ķermeņa svaru, taukiem un holesterīnu.

Vēl viens pētījums atklāja, ka augsts proteīna saturs ar zemu glikēmisko pārtikas produktu indeksu veicina svara uzturēšanu.

Iespējamais kaitējums

Raksts Majo klīnikas tīmekļa vietnē brīdina, ka diēta ar krasi samazinātu ogļhidrātu daudzumu var izraisīt šādas blakusparādības:

  • Galvassāpes.
  • Reibonis
  • Vājums
  • Aizcietējums

Atkinsa diēta nav ieteicama cilvēkiem ar nieru slimībām, sievietēm grūtniecības un zīdīšanas laikā, kā arī cilvēkiem ar augstu fizisko aktivitāti.

 

Pievienot komentāru