Kā kaķa murrāšana noder cilvēkam


Ikviens kaķu mīļotājs ir saskāries ar to, ka viņa mīlulis izdod skaņas, kas attāli atgādina automašīnas motora rūkoņu. Visbiežāk tās var dzirdēt, kad kaķis atrodas saimnieka rokās. Bieži vien, ja kaķis murrā, tas liecina par viņa labo noskaņojumu. Tāpat ar šādu skaņu palīdzību kaķis var pavēstīt par savu satraukumu. Ar sava ”murrmjau” palīdzību viņš saimniekam arī paziņo, ka grib ēst. Līdzīgas skaņas var dzirdēt arī tad, ja kaķis apguļas līdzās slimam cilvēkam.

Izveidojies viedoklis, ka ūsainie mīluļi murrā un mīca saimnieku, veicot sava veida masāžu. Viņi sajūt progresējošu saimnieka slimību. Daudzi tic kaķu spējām dziedināt.

Bieži vien dzīvnieki mīca vienu un to pašu saimnieka ķermeņa daļu. Piemēram, ja mājdzīvnieka uzmanības objekts ir vēders, saimniekam būtu jāpārbauda kuņģa-zarnu trakta orgāni.

Nereti kaķis murrā arī miegā. Tā kā šie dzīvnieciņi lielāko diennakts daļu, precīzāk 17 stundas, pavada miegā, viņi murrā tāpēc, lai uzturētu savu balseni formā. Bioakustikas speciālisti stāsta, ka mājas kaķi murrā pavisam citādāk, nekā āra kaķi. Atšķirībā no savvaļas kaķu dzimtas pārstāvjiem. viņi raida skaņas 25-50 Hz diapazonā. Tādas vibrācijas aptur visus iekaisumu procesus. Ne velti ir radies ticējums par to, ka kaķis apguļas uz tās ķermeņa vietas, kas cilvēkam sāp. Turklāt, pateicoties kaķiem, saimniekam pazeminās asinsspiediens, kā arī ievērojami samazinās infarkta risks. Atgriežoties pēc grūtas darba dienas, cilvēks saprot, ka mājās viņu gaida mīļais, pūkainais radījums. Un vēl kaķi veicina atslābināšanos un meditāciju. Atrodoties līdzās saimniekam, pieglaužoties un murrājot, viņi ļoti samazina ārējo stresa faktoru ietekmi uz cilvēku.

Kaķim nav speciāla orgāna, kas atbild par murrāšanu. Par to atbild impulsi, kas rodas kaķa galvas smadzeņu garozā. Tie raida signālu kaķa balss saitēm, pēc kā tās regulāri saraujas, saskaroties ar gaisu. Zemmēles kaulā notiek rezonanse, kas noved pie skaņas rašanās.

Jāatzīmē, ka murrāt spēj pilnīgi visi kaķu dzimtas pārstāvji: tīģeri, lauvas, panteras, leopardi un dadzi citi savvaļas kaķi.

Ja mēģināsim noskaidrot visas murrāšanas nianses, tad nonāksim pie secinājuma, ka tad, ja kaķis murrā pieklusināti, tas ir par kaut ko satraukts. Klusa rūkšana parasti liecina par to, ka kaķene grib brīdināt kaķēnus par tuvojošos apdraudējumu. Skaļa murrāšana liecina par to, ka ar kaķi viss ir kārtībā. Ja murrāšanā ir sadzirdamas neapmierinātības notiņas, tad kaķis ir ar kaut ko apslimis.

Pievienot komentāru