Zinātnieki ir atklājuši “vecuma aromāta” iemeslu


Droši vien katrs no mums ir pamanījis, ka veciem cilvēkiem ir raksturīgs specifisks “vecuma aromāts”. Dēvējot to par “vecmāmiņu smaržu”, jaunāka gadagājuma cilvēki uzskata, ka tas ir saistīts ar sliktu higiēnu, noslēgtu dzīvesveidu un mājdzīvniekiem.

Tomēr zinātniekiem ir tapis zināms, ka “smaržo” ne tikai večiņas, bet arī sirmie kungi, un šim aromātam ir zinātnisks izskaidrojums. Tā ir tādā pati dabiskas novecošanās procesa daļa, kā, piemēram, grumbas. Raksturīgais aromāts veciem cilvēkiem rodas ar vecumu saistīto bioķīmisko izmaiņu rezultātā. Šai vielai ir pat savs nosaukums – 2-nonenāls. Ir zināms, ka ar gadiem tā daudzums organismā palielinās, taču tā rašanās iemesls zinātniekiem pagaidām vēl nav zināms.

Nonenāls – tas ir tauku savienojums, tāpēc pat kārtīga mazgāšanās, kas jau tā vecumdienās ir apgrūtināta, nepalīdz pilnībā atbrīvoties no šī aromāta. Turklāt zemādas tauki izdalās un oksidējas pastāvīgi, un jau dažas stundas pēc dušas aromāts atkal parādīsies. Tāpēc nepārmetiet sirmgalvjiem, ka viņi vairs nerūpējas par sevi un reti iet dušā.

Pievienot komentāru