Kongresu namā notika kārtējais ikgadējais seminārs “Grāmatveža svētki”

2019.gada 28.janvārī Kongresu namā notika kārtējais ikgadējais seminārs “Grāmatveža svētki”. Šeit, kā vienmēr, pulcējās aptuveni tūkstotis Latvijas grāmatvežu, finanšu direktoru, nodokļu speciālistu, uzņēmumu vadītāju. Vienas dienas laikā viņi saņēma pietiekami plašu informāciju par Latvijas nodokļu un grāmatvedības likumdošanas izmaiņām, kas stājušās spēkā 2018. – 2019.gadā.

Jau deviņpadsmito gadu pēc kārtas semināru krievu valodā rīko divas sadarbības firmas – “1C-ANDI” un “Baltikons-Centrs”. Šī semināra lektori bija grāmatvedības auditorijai plaši pazīstami konsultanti: Jekaterina Juhimec, nodokļu konsultante, pieredzējusi praktizējoša grāmatvede, grāmatas “Nodokļi Latvijā” (izdota krievu valodā 2019.gadā) līdzautore savu prezentāciju veltīja svarīgām izmaiņām Latvijas nodokļu likumdošanā 2019.gadā.

Piemēram, viņa izstāstīja par jaunu nodokļu piemērošanas kārtību, kas saistīti ar fizisko personu ienākumiem no darījumiem ar virtuālo valūtu, kā arī par kārtību, kādā aprēķināms uzņēmuma ienākuma nodoklis no mākslīgajiem (ne īstajiem) darījumiem ar kontrolētiem ārvalstu uzņēmumiem.

Ņina Podvinska – sertificēta nodokļu konsultante, PricewaterhouseCoopers projektu vadītāja, izklāstīja, ar kādiem pievienotās vērtības nodokļu (PVN) jaunumiem saskarsies praktizējošie grāmatveži 2019.gadā. Īpašu interesi izraisīja viņas paziņojums par to, ka reversā PVN maksāšanas kārtība būvizstrādājumu, sadzīves elektronisko iekārtu un sadzīves elektriskās aparatūras piegādēm piemērojama tikai līdz 2019.gada 31.decembrim.

Mārtiņš Biržs, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas 3. nodaļas vadītāja vietnieks pastāstīja par biznesam bīstamākajiem ekonomiskajiem noziegumiem internetā un par to aizsardzības veidiem.

Dmitrijs Muratovs, firmas 1C-ANDI direktors, LKASA asociācijas valdes loceklis izstāstīja par jaunumiem un problēmām, kas saistītas ar jaunajām noteikumu prasībām kases aparātiem un kases sistēmām.

Agnese Rudzīte – VID Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pārvaldes direktore informēja par plānoto ārpakalpojuma grāmatvežu licencēšanu un nodokļu konsultācijām. Auditorija vētraini apsprieda šo jaunumu un neviennozīmīgi pieņēma tēzi par to, ka šobrīd “pret ārpakalpojuma grāmatvežiem tiek izvirzītas nepietiekami stingras prasības.”…

Maija Grebenko, žurnāla “Bilance” galvenā redaktore, ISO sertificēto grāmatvežu asociācijas valdes locekle savu uzstāšanos veltīja jaunajām normām un cipariem (neapliekamais minimums, atvieglojumi par apgādājamiem u.c.), kas tiek izmantoti aprēķinot darba samaksu 2019.gadā.

Jūlija Bojarenko, Baltijas Starptautiskās Akadēmijas grāmatvedības un finanšu koledžas pasniedzēja, sertificēta grāmatvede un auditore, izstāstīja par 2018.gada gada pārskata sagatavošanas īpatnībām. Īpaši viņa iztirzāja iespēju uzņēmumiem pašiem izstrādāt atzīšanas kritērijus, dažādu finanšu pārskata posteņu novērtēšanas un

uzskaites metodes.

Kā parasti, pārtraukumos notika neformāla profesionāļu komunikācija un pieredzes apmaiņa. Pasākuma organizatori uzsver, ka tas ir visvērienīgākais Latvijā rīkotais profesionālais pasākums finanšu jomā.

Pievienot komentāru