Laiks izmest no plaukta visu lieko – 10 mīti, kuriem liek ticēt kosmētikas ražotāji


Bieži vien reklāma un košais iepakojums ir tieši tie faktori, pēc kuriem mēs izvēlamies sev jaunu kopšanas līdzekli. Taču vizāžiste, kosmētikas eksperte un grāmatu autore Paula Beguna uzskata, ka ražotājiem nevajadzētu pārlieku uzticēties, jo tie nereti pievilina klientus ar viltu.

Lūk, īss izplatītāko mārketinga viltību apkopojums.

Mīts Nr.1 Jo slavenāks brends, jo labāks efekts

Kosmētisko līdzekļu iedarbība pamatojas tikai un vienīgi uz to ķīmisko sastāvu, tāpēc ne marka, ne ražotāja firma, ne preparāta cena nepadara automātiski to par labāku. Viss slēpjas produkta sastāvā.

Mīts Nr.2 Pretnovecošanās kosmētika pastāv

Kā jaunībā, tā arī brieduma gados galvenais ir noteikt savu ādas tipu un lietot tam atbilstošus kosmētikas līdzekļus. Diemžēl pasaulē neeksistē krēms pret vecumu.

Runājot par pretnovecošanās kosmētiku, mārketologi ar to domā to līdzekļu pielietošanu, kuri palīdzēs atbrīvoties no pigmentācijas plankumiem, uzlabos ādas elastību un padarīs krunciņas mazāk pamanāmas.

Mīts Nr.3 Ādai ap acīm ir nepieciešams speciāls krēms

Acu krēms ne ar ko neatšķiras no sejas krēma. Tas ir tas pats krēms, tikai mazākā tūbiņā un par daudzkārt lielāku cenu.

Ierastais uzraksts uz iepakojuma “izvairīties no lietošanas ādai ap acīm” nozīmē tikai to, ka krēms nedrīkst nonākt acīs. Tas arī viss.

Mīts Nr.4 Ar krēma palīdzību var atbrīvoties no celulīta

Ja tas tā būtu, tad modeles jau sen būtu pārtraukušas izmantot fotošopu.

Uz šo brīdi nav nekādu zinātnisku pētījumu par jelkādiem kosmētikas komponentiem, kas palīdzētu izvairīties no celulīta. Pie celulīta efektīvas ir diētas, fitness un aparātu procedūras, kas spēj iedarboties uz zemādas tauku šķiedrām, bet šim mērķim paredzētie krēmi nedos pilnīgi nekādu efektu.

Mīts Nr.5 Organiskā kosmētika ir labāka par parasto

Patiesībā organika – tas ir tāds pīāra gājiens. Tas, ka produkts satur organiskās izejvielas, nenozīmē to iedarbīgumu. Tā saucamā “organiskā kosmētika” tiešām var būt nekaitīga, jo nesatur veselu rindu briesmīgu vielu, taču šis fakts to uzreiz nepadara par efektīvu. Pie tam ražotāji noklusē par to ķīmiju sastāvā, kas palīdz saglabāt organikas ārstnieciskās īpašības.

Mīts Nr.6 Krēms var likvidēt mīmiskās krunciņas

Nav krēmu un kosmētisko līdzekļu pret strijām, grumbām un tumšajiem lokiem zem acīm. Nav tādu krēmu, kurus varētu salīdzināt ar botoksu vai injekciju preparātiem.

Diemžēl zinātne vēl nav līdz tam nonākusi. Nav iespējams ar kosmētisko līdzekļu palīdzību izvairīties no mīmiskajām krunciņām, ādas ļenganuma un deguna-mutes rievām.

Mīts Nr.7 Saules aizsargkrēms ir jālieto tikai, lai neapdegtu pludmalē

Izrādās, saules aizsargkrēms ir viena no galvenajām aizsardzībām pret grumbu, pigmenta plankumu, elastāna un kolagēna zuduma veidošanos. To nedrīkst nenovērtēt ne oktobrī, ne decembrī. Tas var būt mitrinošs krēms ar SPF, tonālais krēms ar SPF vai speciāls saules aizsargkrēms. Galvenais, lai tā sastāvā būtu cinka oksīds, titāna dioksīds un avobenzons.

Mīts Nr.8 Šampūns var apturēt matu izkrišanu

Lai vai ar kādām brīnumainām īpašībām jūs nevilinātu iepakojums, šampūns nekādi nespēj ietekmēt matu stāvokli. Tā uzdevums ir attīrīt matus. Ne brendam, ne cenai nav nekādas nozīmes, jo produkts uz galvas atrodas vien īsu brīdi, tāpēc nekā nevar bagātināt jūsu matus ar tiem eksotiskajiem komponentiem, kurus slavina mārketologi. Matu kopšanas noslēpums ir meklējams balzamos-kondicionieros un matu maskās.

Mīts Nr.9 Matus var krāsot, nekaitējot tiem

Krāsa uz matiem iedarbojas, izjaucot mata pigmentu un ievadot tajā krāsojošo pigmentu. Ja krāsa ir noturīga, pigments “sēž” matos līdz pat 3 mēnešiem, ja nenoturīgā – tad līdz 1 nedēļai. Tad kāda krāsa nebūs kaitīga? Tāda, kas neizjauc mata pigmentu. Taču tad no tās nebūs nekāda efekta.

Atbilde ir acīmredzama – visas krāsas iedarbojas vienādi, neviena no tām (izņemot hennu un basmu) nevar būt nekaitīga matiem.

Mīts Nr.10 Sauļošanās nav kaitīga

Šo apgalvojumu nevar piemērot, ne sauļojoties pludmalē, ne solārijā – nekur! Ja jūs vēlaties iegūt skaisti brūnganu ādas toni, drošāk būtu izmantot pašiedeguma krēmu.

COMMENTS

Pievienot komentāru