Latvijā viesojās Polijas Elektronisko sakaru regulatora (UKE) pārstāvji

Šī gada 17. un 18.janvarī Latvijā viesojās Polijas Elektronisko sakaru regulatora (UKE) prezidents Marcin Cichy ar kolēģiem. Vizītes mērķis bija stiprināt valstu sadarbību informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, tajā skaitā 5G mobilo sakaru tīklu, ieviešanas jautājumos Baltijas jūras reģiona ietvaros.

Pirmajā viesošanās dienā Polijas regulatora pārstāvji tikās ar VAS “Elektroniskie sakari” vadību un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Valsts sekretāra vietnieku IKT jautājumos Edmundu Beļski. Puses apmainījās ar aktualitātēm 5G mobilo sakaru izvēršanai nepieciešamā frekvenču resursa plānošanā, vienojās par valstu sadarbības veicināšanu frekvenču koordinācijas problēmjautājumu risināšanā ar ārpus Eiropas Savienības valstīm. Tika panākta vienošanās arī par valstu sakaru administrāciju sadarbību Latvijā organizētā starptautiskā tehnoloģiju foruma “5G Techritory 2019” ietvaros. Lai nodrošinātu labās prakses apmaiņu ikdienas frekvenču monitoringa uzdevumu izpildē, puses apmainījās ar līdzšinējo pieredzi monitoringam izmantoto programmatūru un mobilo mērlaboratoriju lietošanā.

Savukārt, 18.janvarī tikšanās notika kopā ar Latvijas Mobilā telefona (LMT) pārstāvjiem, kur tika pārrunātas ne mazāk savtīgas tēmas: Baltijas digitālais ceļš – LMT vīzija par jaunu mobilitātes pakalpojumu attīstību, galveno uzsvaru liekot uz savienojamību, viedajām transporta sistēmām un atvērtām datu platformām, kā arī par bezpilota lidaparātu (UAV) sistēmas uzstādīšanu un mērogošanu.

Polijas regulatoru pārstāvji pauda savu interesi par sadarbību 5G attīstības jomā. VASES un Polijas regulatoru pārstāvji vienojās par sadarbību, kas saistās ar savas pieredzes nodošanu trešajām valstīm, kuras plāno pievienots Eiropas Savienībai, kā arī citām attīstības valstīm. Runājot par pieredzi saistībā ar jaunuzņēmumiem, abu valstu redzējumi bija līdzīgi – tie ir tie avoti, mērķu grupas, ar kurām jāstrādā, lai 5G rastu reālu pielietojumu, tiktu radītas, piemēram, jaunas lietotnes. Tāpat, VASES no savas puses pauda vēlmi, lai Polija, valsts līmenī, būtu gatava atbalstīt digitālā ceļa attīstību, tādejādi nodrošinot digitālā ceļa attīstību no Helsinkiem līdz Berlīnei. Tā kā tika panākta vienošanās par valstu sakaru administrāciju sadarbību Latvijā organizētā starptautiskā tehnoloģiju foruma “5G Techritory 2019”, tika noteikta atbildes vizīte martā, Varšavā, kur jau konkrētāk runās par sadarbību saistībā ar forumu.

Pievienot komentāru