“MADARA Cosmetics” stratēģiskais investors ieguvis papildus 17% uzņēmuma akciju

Somijas uzņēmums Oy “Transmeri Group Ab” (“Transmeri”) par 5,3 miljoniem eiro iegādājies 17% Latvijas kosmētikas ražotāja “MADARA Cosmetics” akciju no Aigara Kesenfelda ģimenes uzņēmuma, nostiprinot pozīcijas kā lielākais ārzemju akcionārs ar 23% akciju, informē “MADARA Cosmetics” valdes loceklis Uldis Iltners.

12. decembrī notika darījums, ar kuru “Transmeri” no Aigara Kesenfelda ģimenes uzņēmuma SIA “Sustainable Investments” iegādājies 639960 “MADARA Cosmetics” akciju, par katru samaksājot 8,30 eiro. Pārdošanas cena par aptuveni 33% pārsniedz “MADARA Cosmetics” akcijas cenu pirms gada notikušajā publiskajā piedāvājumā (IPO).

“Šis darījums nostiprina viedokli, ka “MADARA Cosmetics” akcijas ir vērtīgs ilgtermiņa investīciju objekts. Esošo akcionāru vēlme palielināt sev piederošo akciju skaitu apliecina uzticēšanos izvēlētajam biznesa modelim un attīstības stratēģijai. Paldies Aigara Kesenfelda ģimenei, kas palīdzēja mums biznesu attīstīt un kļūt par vienu no vadošajiem Ziemeļeiropas dabīgās kosmētikas ražotājiem. Noslēgtais darījums nostiprina “MADARA Cosmetics” akcionāru bāzi, kas uz saviem ieguldījumiem skatās ilgtermiņā un tāpat kā mēs vēlas strādāt ar skatu tālākā perspektīvā,” gandarīts U. Iltners.

“Pirms nepilniem 11 gadiem ieguldījām jaunā uzņēmumā, kura panākumiem tobrīd ticēja retais. Mums bija pārliecība, ka “MADARA Cosmetics” dibinātāju stratēģiskais redzējums par dabīgās kosmētikas izaugsmi piepildīsies, un tā arī notika. Ir patiess prieks un lepnums, ka bijām kopā un palīdzējām “MADARA Cosmetics” spert pirmos soļus un nostāties uz stabilas attīstības ceļa. Tagad uzņēmums ir kļuvis par lielāko kosmētikas ražotāju Latvijā un izaudzis tiktāl, ka vairs būtisku pienesumu dot nevaram un pēc veiksmīgas sadarbības ar “MADARA Cosmetics” dibinātāju komandu izlēmām pārdot savas akcijas Somijas stratēģiskajam investoram, kurš palīdzēs “MADARA Cosmetics” tā turpmākajā attīstībā. Es novēlu uzņēmumam turpināt tikpat strauju izaugsmi arī nākotnē,” akciju pārdošanas iemeslus atklāj Aigars Kesenfelds.

““MADARA Cosmetics” spēcīgā vadības komanda ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc pirms gada nolēmām iegādāties uzņēmuma akcijas. Šo lēmumu ne mirkli nenožēlojam, tieši pretēji – labprāt izmantojām iespēju papildināt akciju skaitu. Gada laikā izaugsme ir turpinājusies, un esam pārliecināti, ka MADARA kļūs par vadošo kosmētikas zīmolu Ziemeļvalstīs un Baltijā. Mūsu mērķi un loma uzņēmumā nemainīsies tāpēc vien, ka akciju portfelis kļuvis lielāks. Mēs pilnībā uzticamies esošajai vadībai un neplānojam palielināt ietekmi uzņēmumā,” stāsta “Transmeri” kosmētikas virziena vadītāja Anu Koskinena (Koskinen).

““MADARA Cosmetics” nemainīgi paliek Latvijas uzņēmums, bet Somijas partneri – kā nozīmīgs mazākumakcionārs. Kopš pirmsākumiem uzņēmuma dibinātājiem pieder vairāk nekā 50% akciju, un šo pārsvaru mēs saglabāsim. Latvijas uzņēmuma identitātes saglabāšana “MADARA Cosmetics” komandai ir ļoti svarīga,” uzsver U. Iltners.

Kā vēstīts, “MADARA Cosmetics” 2020. gadā plāno sasniegt 15 miljonu eiro apgrozījumu. “MADARA Cosmetics” lielākie īpašnieki ir Lote Tisenkopfa-Iltnere (23,92%), Uldis Iltners (23,92%), Somijas “Transmeri Group Ab” (23,09%), Zane Tamane (9,72%) un Liene Drāzniece (6,83%). “Madara Cosmetics” akcijas kotē biržas “Nasdaq Riga” alternatīvajā tirgū “First North”.

Kompānijas akcijas cena publiskajā piedāvājumā jeb IPO bija 6,25 eiro. Pieprasījums pēc “MADARA Cosmetics” akcijām publiskajā piedāvājumā 2,3 reizes pārsniedza piedāvāto akciju skaitu – kopumā tika pieprasītas 1 228 037 akcijas, bet pārdotas 530 442 akcijas. Tostarp no privātajiem investoriem tika saņemti vairāk nekā 700 pieteikumi.

2018. gadā dividendes uzņēmuma akcionāriem tika izmaksātas 0,09 eiro apmērā par akciju, un kopumā 25% no 2017. gada peļņas tika sadalīta akcionāriem. Uzņēmuma vadība cer, ka arī turpmāk AS “MADARA Cosmetics” akcionāriem spēs sadalīt līdz pat 25% no uzņēmuma peļņas. 2017. gada decembrī uzņēmums uzsāka īpašo akciju privilēģiju programmu, kurā ir pieteikušies 348 akcionāri, kas aktīvi izmanto tās sniegtās priekšrocības.

SIA “MADARA Cosmetics” dibināta 2006. gadā un kļuvusi par vienu no vadošajiem kosmētikas ražotājiem Ziemeļeiropā. Kompānijas pārstāvētais kosmētikas zīmols M?DARA ir pionieris dabīgās kosmētikas segmentā Latvijā. 2016. un 2017. gadā uzņēmums ierindots Uzņēmumu reputācijas topa Latvijas kompāniju TOP 10. 2017. gada sākumā uzņēmums no SIA kļūst par AS. Kopš 2017. gada novembra kompānijas akcijas iekļautas biržas “Nasdaq Baltic” alternatīvā tirgus “First North” sarakstā. Šogad saņēmis apbalvojumu Eiropas “Parauguzņēmums” Eiropas Parlamentā Briselē organizētajā mazo un vidējo uzņēmumu apbalvošanā “SME Star Awards 2018”.

Transmeri uzņēmumu grupa ir 1928. gadā dibināts ģimenes uzņēmums ar ilglaicīgām tradīcijām veiksmīgu stāstu radīšanā konkurētspējīgiem produktiem, vienlaikus stiprinot atpazīstamu zīmolu pozīcijas tirgū. Grupa lielākoties darbojas Somijas un Baltijas tirgū, taču tās darbības ģeogrāfijā ietilpst arī Krievija, Baltkrievija, Ķīna, Zviedrija unPolija. Starp grupas atpazīstamākajiem zīmoliem minami Chanel, Guerlain, Kenzo, Wella Styling, Ibero, Alpen, Raid, Duracell u.c.

Oy Transmeri Ab 2017. gadā iegādājās 100% uzņēmuma Natcos OY pamatkapitāla – Somijas vadošo dabīgās kosmētikas izplatītāju, kas kļuva par Transmeri meitasuzņēmumu. Natcos Oy tika dibināts 2003. gadā un specializējas dabīgās kosmētikas importā un tirdzniecībā. Uzņēmums izplata tādus zīmolus kā MADARA Cosmetics un tās meitasuzņēmuma – Mossa Cosmetics, produkciju, Esse Probiotoc Sincare, Sante Naturkosmetik, Logona, Sophie la girafe Cosmetics, Biosolis, Taoasis, Laboratoire du Haut-Ségala un citu uzņēmumu produkciju.

Pievienot komentāru