Piecas karaliskas putras receptes

Trešdien, 10. oktobrī, visā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā Putras diena, kuras laikā īpaši tiek uzsvērta putras labā ietekme uz veselību un mūsdienīgi tās pagatavošanas veidi. Lai dažādotu putras baudīšanas iespējas, Dobeles dzirnavnieks sadarbībā ar kulinārijas bloga upene.lv autori Anniju Mihelsoni piedāvā piecas karaliskas putras receptes.

1) Četru graudu pārslu putra ar vīģēm, godži ogām un karamelizētiem valriekstiem

Izejvielas:

1/2 glāze Dobeles 4 graudu pārslu

1 1/2 glāze rīsu-kokosriekstu piena

1 ēd.k. godži ogu

1 svaiga vīģe

1/4 ābola

1/2 glāze valriekstu

1 sauja brūkleņu

1 ēd.k. kokosriekstu eļļas

2 ēd.k. dateļu sīrupa

2 ēd.k. medus

2 ēd.k. brūnais cukura

1/3 sulas no vidēji liela apelsīna

Pagatavošana:

  • Katliņā liek vārīties rīsu-kokosriekstu pienu, pievieno pārslas, vāra 2-3 minūtes, pēc tam uzliek vāciņu un ļauj putrai uzbriest.
  • Kamēr putra vārās, pagatavo karamelizētos riekstus – uzkarsētā pannā ieber riekstus un nedaudz tos apgrauzdē, tad pievieno kokosriekstu eļļu, kad tā izkususi, pievieno saldinātājus – dateļu sīrupu, medu un cukuru. Visu karamelizē, līdz izveidojas brūngana karamele, pēc tam izspiež apelsīna sulu, trešdaļu no tās pievieno karamelizētajiem riekstiem. Apmaisa un ļauj šķidrajai karamelei sacietēt.
  • Putru liek bļodā. Sagriež smalkās šķēlītēs ābolu un izkārto to bļodiņā virs putras, blakus izkārto arī pārējās piedevas – valriekstus, vīģes, godži ogas un brūklenes.
  • Visam pa virsu pārlej pāri palikušo karameli, kas nav sacietējusi uz riekstiem.

2) Ātri vārāmo auzu pārslu putra ar karamelizētiem bumbieriem, avenēm un lazdu riekstu karameli

Izejvielas:

1/2 glāze Dobeles ātri vārāmo eko auzu pārslu

1 1/2 glāze rīsu-lazdu riekstu piena

1/2 glāze lazdu riekstu

1/2 bumbiera (šķēlītēs)

1 sauja svaigu vai saldētu aveņu

1 ēd.k. čia sēklu

1/2 tējk. kanēļa

2 žāvētas aprikozes

svaiga piparmētru lapiņa

1 ēd.k. kokosriekstu eļļas

4 ēd.k. dateļu sīrupa

2 ēd.k. medus

2 1/2 ēd.k. brūnā cukura

Pagatavošana:

  • Katliņā liek vārīties rīsu-lazdu riekstu pienu, pievieno pārslas, vāra 2-3 minūtes, pēc tam uzliek vāciņu un ļauj putrai uzbriest.
  • Kamēr putra vārās, pagatavo karamelizētos riekstus – uzkarsētā pannā ieber riekstus un nedaudz tos apgrauzdē, tad pievieno kokosriekstu eļļu, kad tā izkususi, pievieno saldinātājus – 2 ēd.k. dateļu sīrupa, medu un 2 ēd.k. cukura. Visu karamelizē, līdz izveidojas brūngana karamele. Riekstus izklāj uz cepamā papīra, ļauj karamelei sacietēt.
  • Uz pannas izkārto bumbieru šķēlītes, pārber ar 1/2 ēd.k. cukura un pārlej ar 2 ēd.k. dateļu sīrupa. Karamelizē no abām pusēm, līdz tie kļūst mīksti.
  • Putru liek bļodā, pa virsu izkārto bumbieru šķēlītes, pārber ar riekstiem, avenēm un gabaliņos sagrieztām aprikozēm. Visu pārber ar čia sēkliņām un dekorē ar piparmētras lapiņu.

3) Griķu pārslu putra ar karamelizētiem banāniem, mandeļu sviestu un šokolādi

Izejvielas:

1/2 glāze Dobeles dzirnavnieka griķu pārslu

1/2 glāze rīsu-mandeļu piena

1 banāns

1 sauja svaigu vai saldētu melleņu

2 ēd.k. šokolādes skaidiņu

2 ēd.k. mandeļu sviesta

Sauja mandeļu skaidiņu

3 šķipsniņas kaltētu zemeņu

1 ēd.k. medus

1/2 tējk. brūnā cukura

Pagatavošana:

  • Katliņā liek vārīties rīsu-mandeļu pienu, pievieno pārslas, vāra 2-3 minūtes, pēc tam uzliek vāciņu un ļauj putrai uzbriest.
  • Nomizo banānu, sagriež to gareniski uz pusēm, apsmērē no abām pusēm ar medu un pārber ar cukuru. Liek uz pannas un karamelizē, līdz tas kļuvis brūngans un mīksts.
  • Putru liek bļodā, virs tās izkārto banānu un uzliek mandeļu sviestu. Pārber ar mellenēm, šokolādes un mandeļu skaidiņām un kaltētām zemenēm.

4) Miežu pilngraudu putra ar smiltsērkšķu mērci, mellenēm un kanēli

Izejvielas:

1/2 glāze Dobeles dzirnavnieka miežu pilngraudu pārslu

1 1/2 glāze rīsu piena

150 ml ūdens

2 saujas smiltsērkšķu

2.5 ēd.k. brūnā cukura

4 ēd.k. medus

1 sauja svaigu vai saldētu melleņu vai kazeņu

1/2 tējk. kanēļa

1 svaiga vai 3 žāvētas plūmes

Pagatavošana:

  • Katliņā ieber smiltsērkšķus, pievieno nedaudz ūdens, kā arī cukuru un medu. Vāra 5-7 minūtes, līdz cukurs ir izkusis, bet ūdens – nostājies.
  • Smiltsērkšķu mērci sablendē un izkāš caur sietiņu, ļauj nedaudz atdzist.
  • Katliņā liek vārīties rīsu pienu, pievieno pārslas, vāra 2-3 minūtes, pēc tam uzliek vāciņu un ļauj putrai uzbriest.
  • Putru liek bļodā, pārlej ar mērci, virs tās izkārto plūmes un mellenes vai kazenes. Visam pārber kanēli.

5) Pilngraudu auzu pārslas ar mango, zemesriekstu sviestu un pīniju riekstiem

Izejvielas:

1/2 glāze Dobeles pilngraudu auzu pārslu

1 1/2 glāze auzu piena

1/4 svaiga ābola

1/4 mango

2-3 ēd.k. zemesriekstu sviesta

2 ēd.k. pīniju jeb ciedru riekstu

3 svaigas vai saldētas zemenes

1/2 tējk. Kanēļa

Pagatavošana:

  • Katliņā liek vārīties auzu pienu, pievieno pārslas, vāra 2-3 minūtes, pēc tam uzliek vāciņu un ļauj putrai uzbriest.
  • Liek putru bļodā. Smalkās daiviņās sagriež ābolu un mango, izkārto tos virs putras. Vidū liek zemesriekstu sviestu un izkārto gabaliņos sagrieztas zemenes, pārber ar kanēli un ciedru riekstiem.
Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru