Sāpīgas mēnešreizes? Iespējams, ka tev ir šī vitamīna deficīts!

Dismenoreja izpaužas kā sāpīgi krampji mēnešreižu laikā. Simptomi variē  un var iekļaut sliktu dūšu, vemšanu, caureju, sāpes muguras lejasdaļā u.c. ar veselību saistītas lietas. Izrādās, ka dismenoreja ir ārkārtīgi nopietna problēma, ar kuru saskaras līdz pat 90 procentiem sieviešu savā reproduktīvajā vecumā. 

Šī problēma nopietni ietekmē sievietes dzīves kvalitāti – apgrūtina ikdienu mēnešreižu laikā, sagādā milzīgu diskomfortu un ietekmē kā darba, tā vispārējas koncentrēšanās spējas.

Zinātnieki šai problēmai ir pievērsuši uzmanību, un veikuši pētījumu, kas saistīts ar sāpīgām mēnešreizēm un dažādu vitamīnu deficītu.

Pētījums tika veikts uz 60 sievietēm vecumā no 18-30 gadiem, kurām vismaz četras mēnešreizes pēdējā pusgada ir bijušas ar dismenorejai atbilstošām pazīmēm. Turklāt, ļoti svarīgi atzīmēt, ka šīm sievietēm, kuras piedalījās eksperimentā, ir D vitamīna deficīts (< 30 ng/ml). Svarīgi bija, ka sievietes vismaz pēdējo divu mēnešu laikā nav lietojušas hormonālās tabletes, par cik tas varētu ietekmēt testa rezultātus.

  • 50 no 60 sievietes izturēja eksperimentu līdz galam. No šīm 50 sievietēm 31 bija patiess D vitamīna deficīts (< 10 ng/ml), bet 19 pazemināts (10-19 ng/ml).
  • pēc diviem mēnešiem ievērojami uzlabojās D vitamīna rezultāti tām sievietēm, kas tos lietoja (9.7 ng/ml to 55.4 ng/ml;). Bet tām, kas bija placebo grupā un tos nelietoja, nebija manāmas nekādas izmaiņas.
  • Pirms pētījuma 3 pacientēm bija nelielas sāpes, 16 – vidējas, bet 4 ļoti nopietnas. Pēc eksperimenta 95.7% sieviešu bija nelielas sāpes, vienai no eksperimenta bija vidējas, bet nevienai – ļoti stipras!

Kā secina pētnieki, 8 mēnešu kurss, kurā sieviete regulāri lieto D vitamīna uztura bagātinātājus, stipri ietekmē un uzlabo sievietes pašsajūtu, būtiski mazinot menstruālās sāpes!

Avots: vitamindcouncil.org

Pievienot komentāru