Sēdēt, liekot vienu kāju pāri otrai, ir kaitīgi! 5 iemesli, lai to nekad nedarītu


Vai zinājāt, ka sēdēt, liekot vienu kāju pāri otrai, ir kaitīgi veselībai? Tas ir pat bīstamāk, nekā varētu iedomāties. Jā, tāda poza ir ļoti izplatīta, cilvēki to ieņem gluži automātiski, jo tā ir ērti. Jaunkundze, kas sēž, sakrustojusi kājas, izskatās smalkāk un sievišķīgāk. Šāda poza ekonomē arī vietu, pasargājot sevi no nepatīkamas pieskaršanās blakussēdētājam. Tomēr mediķi nosauc 5 svarīgus iemeslus, lai to nekad nedarītu, bet izvēlētos citu pozu.

Kas notiek, kad cilvēks sēž “kāja pār kāju”?

Komforts ir pieraduma lieta. Taču, lai vecumdienās nebūtu lieki jāmaksā par ārstēšanos, vēlams jau no jaunības sevi radināt sēdēt pareizi. Tas ir – abas pēdas uz grīdas, ķermenis uz cietas virsmas ar mīkstu spiedienu uz sēžas muskuļiem, mugurkauls taisns.

Un tagad par to, kāpēc ir kaitīgi sēdēt, pārliekot vienu kāju pār otru.

1.Varikoze
Paplašinātās vēnas daudzi uzskata vienīgi par kosmētisku problēmu, taču tas ir nopietns risks veselībai. Šajā, it kā ērtajā pozā palielinās slodze uz asinsvadiem. Pie iedzimtības, endokrīnajiem traucējumiem un asinsrecēšanas problēmām sarežģījumi ir neizbēgami. Varikozais tīklojums ar laiku provocē krampju, tūskas un smaguma rašanos kājās. Tos neārstējot, iespējams tromboflebīts.

2.Nervu bojājumi
Vienas reizes situācijas vēl neradīs nelabojamu kaitējumu. Neviens jums neliedz tā pasēdēt, piemēram, pie galda vai sabiedriskajā transportā. Tikai ne ilgi. Nopietnas sekas var atstāt šī kaitīgā ieraduma ikdienas atkārtošana.
Sakrustojot kājas, tiek saspiesti nervi, audi un asinsvadi. Tiek traucēta asinsrite. Rezultāts – neirotiskas sāpes kājās un mugurā, jušanas traucējumi. Ļaunākajā gadījumā – peroneālā nerva paralīze.

3.Arteriālā spiediena paaugstināšanās
Šis punkts ir loģisks iepriekšējā turpinājums. Saspiestu lielo asinsvadu dēļ asinis lēnāk nonāk apakšējās ekstremitātēs, bet spēcīgāk cirkulē citās ķermeņa daļās. Dabiskais cikls tiek izjaukts, tādējādi palielinot slodzi sirdij.

TURPINĀJUMU LASIET NĀKAMAJĀ LAPĀ:

Pievienot komentāru