Vai ar sapņu palīdzību ir iespējams noteikt saslimšanu: ko saka zinātnieki


Daži uzskata, ka tie kas no rīta pirmām kārtām ķeras pie sapņu tulka un cenšas uzzināt nākotni ar sapņu palīdzību, ir tikai māņticīgi cilvēki. Tomēr gan vieniem, gan otriem ir katram sava taisnība.

Vēl ilgi pirms saslimšanas
Pazīstamais krievu psihiatrs Vasīlijs Kasatkins, kurš vairāk nekā 30 gadus ir nodarbojies ar cilvēka sapņu izpēti, ir noskaidrojis, ka sapņi patiešām var brīdināt cilvēku par saslimšanu. Zinātnieks to skaidro ar aktīvu redzes centra darbību miega laikā. Tieši šis centrs viegli pārvērš tēlos gan iekšējos, gan ārējos kairinātājus. Kādai aizmigušai sievietei tika pielikts pie deguna lakatiņš, kas iesmaržināts ar viņas mīļākajām smaržām, un sapnī viņa bija redzējusi smaržu flakonu ar visu etiķeti. Tas pats, pēc Kasatkina domām, notiek arī ar iekšējiem signāliem, kad novirzes organismā pārveidojas nakts ainās.

Pēc zinātnieka novērojumiem, slimība dod ziņu par sevi jau diezgan ilgi pirms pirmo simptomu parādīšanās. Piemēram, pēc Kasatkina pētījumiem, mūsu sapņi signalizē par tuvojošos gastrītu 30 dienas, pirms tas sāks izpausties. Dažādi traucējumi elpošanas sistēmas darbībā brīdina par sevi 60 dienas pirms simptomiem, bet jaunveidojumi galvas smadzenēs vēsta par sevi sapņos jau gadu vai pat vairāk pirms simptomu parādīšanās.

Brīdinājumi sapņos
Jau sen ir pierādīts, ka sapņu saturs var norādīt uz cilvēka psihiskajiem traucējumiem. Piemēram, amerikāņu pētnieki ir noskaidrojuši, ka cilvēkus, kas cieš no šizofrēnijas, moka spilgti, krāsaini murgi. Kā apgalvo mūsdienu eksperti, ar sapņu palīdzību var atpazīt visdažādākās fiziskās kaites.

Krievu akadēmiķis Aleksandrs Veins atzīmē, ka kuņģa-zarnu trakta saslimšanas raksturojas ar nepatīkamiem, nemierīgiem sapņiem, pat murgiem.

Sapņi, kas saistīti ar agresīvu uzvedību un dusmām, visbiežāk rādās cilvēkiem ar sirds-asinsvadu slimībām un migrēnu. Ja cilvēks sapnī redz, ka viņu žņaudz, viņam vajadzētu pārbaudīties uz astmu, tuberkulozi un citām elpošanas orgānu saslimšanām. Pēc speciālistu novērojumiem, sapnī par sevi “kliedz” tieši slimais orgāns.

Sapņu neesamība arī ir simptoms
Noteikt to vai citu novirzi pacientiem var ne tikai pēc sapņiem, bet arī pēc to neesamības. Tā piemēram, 12 gadus ASV speciālistu uzraudzībā atradās 300 cilvēki, kas vecāki par 60 gadiem. Kad visi dati tika apkopoti un analizēti, izrādījās, ka tie, kam saīsinājās ātrā miega fāze, kad cilvēks tieši arī redz sapņus, vairāk par citiem riskēja iedzīvoties vecuma plānprātībā. Ja šī fāze samazinās kaut vai par 1%, tad demences rašanās risks palielinās uzreiz par 9%. Jāatzīmē, ka pētījuma laikā 56 cilvēkiem, kuri piedalījās eksperimentā, tika diagnosticēta Alcheimera slimība un plānprātība.

Pievienot komentāru