200 vidusskolēnu sākuši mācības Jauno mediķu akadēmijā

Sestdien, 6. oktobrī, 200 vidusskolēni no visas Latvijas sāka mācības Jauno mediķu akadēmijā (JMA), kas Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) notiek jau piekto gadu. Šogad JMA rindas tika piepildītas rekordlielā ātrumā – jau piecas minūtes pēc reģistrācijas sākuma septembra vidū bija zināmi tie jaunieši, kas turpmākos astoņus mēnešus ik pārnedēļas pieredzējušu RSU mācībspēku vadībā iepazīs mediķa profesiju.

Jaunieši gūs pirmo ieskatu traumatoloģijā, ķirurģijā, anestezioloģijā, zobārstniecībā, rehabilitācijā, psihosomatikā, dzemdniecībā un šogad pirmo reizi arī pediatrijā un otorinolaringoloģijā.

Visvairāk vidusskolēnu – apmēram puse – šogad ir pieteikušies no Rīgas skolām, bet pārējie ir no Ventspils, Jēkabpils, Cēsīm, Liepājas, Daugavpils, kā arī citām pilsētām un novadiem. “Reģistrācijas aktivitāte un sīvā konkurence rāda, ka JMA šogad mācīsies augsti motivēti jaunieši. No JMA absolventiem parasti apmēram puse jauniešu uzsāk medicīnas studijas RSU, kas ir pozitīvs rādītājs, ņemot vērā, ka daļa JMA dalībnieku ir tikai 11. klases skolēni,” stāsta Medicīnas fakultātes prodekāns Ingus Skadiņš. “JMA ir labs veids, kā jauniešiem jau laicīgi saprast, vai medicīna ir viņu dzīves aicinājums. Skolēni ne tikai gūst teorētisku ieskatu dažādās medicīnas disciplīnās, bet arī piedalās praktiskajās nodarbības. Piemēram, pirmajā tikšanās reizē 6. oktobrī mikrobioloģijas nodarbībā jaunieši pagatavoja, krāsoja un mikroskopēja dažādu baktēriju mikropreparātus.”

JMA veicina arī vidusskolēnu pētniecisko aktivitāti – šogad, tāpat kā pērn, jauniešiem būs iespēja publicēties RSU studentu populārpētnieciskajā žurnālā Semper Anticus, kā arī apmeklēt studentu zinātniskos pulciņus.

Pirmajā tikšanās reizē 6. oktobrī pēc RSU veselības studiju prorektora profesora Gunta Baha un medicīnas fakultātes dekānes asociētās profesores Janas Pavāres ievadvārdiem jaunieši iepazinās ar plānu šī studiju gada nodarbībām un lekcijām, kurās gan teorētiski, gan ar medicīnas simulāciju tehnoloģiju palīdzību tiks iepazītas dažādas medicīnas disciplīnas gan RSU centrālajā ēkā, gan Anatomijas un antropoloģijas institūtā (anatomikumā) un RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā, kas ir modernākais medicīnisko mulāžu, mācību leļļu un simulatoru centrs Baltijā.

RSU Jauno mediķu akadēmiju rīko jau piekto gadu. Šī projekta ietvaros vidusskolēni, kuri plāno studēt medicīnu, apmeklē lekcijas un praktiskās nodarbības labāko RSU mācībspēku un ārstu vadībā, iegūstot dziļāku izpratni par medicīnu un pārliecinoties, vai medicīna ir tā joma, ko jaunietis gribētu studēt. Kopš 2014. gada JMA ir absolvējuši 670 vidusskolēni. Ņemot vērā lielu interesi no reģionālo skolu jauniešu puses un atsaucoties uz Valmieras Valsts ģimnāzijas iniciatīvu, 2016. gadā tika atklāta JMA filiāle Valmierā.

Fotogalerija no pirmās šīgada tikšanās aplūkojama šeit: https://www.rsu.lv/node/10888

Par Rīgas Stradiņa universitāti

Rīgas Stradiņa universitāte ir Latvijas augstskolu reputācijas topa līdere un viena no modernākajām augstākās izglītības mācību iestādēm Baltijā ar izteikti starptautisku ievirzi. RSU deviņās fakultātēs līdzās ar medicīnu saistītajām studijām ir iespējams apgūt dažādas modernas sociālo zinātņu programmas. RSU šobrīd studē 9130 studenti, tostarp 2210 ārvalstu studenti no 47 valstīm. Papildu informācija par RSU ir pieejama interneta mājaslapā www.rsu.lv. Sekot līdzi Rīgas Stradiņa universitātes jaunumiem var arī sociālajos tīklos Twitter, Facebook, Draugiem.lv, Instagram un YouTube. Par RSU aktualitātēm var uzzināt arī RSU studentu medijā „Skaļāk” – http://skalak.rsu.lv

Pievienot komentāru