5 zaļumu veidi, ko viegli izaudzēt uz palodzes

Šobrīd visai populāri ir mājas mini dārziņi.
Aplūkosim vispiemērotākos kultūraugus mājas „dobītēm”- tos, kuri neprasa īpašas rūpes, bet ražu dod visai ātri.

Zaļie lociņi

Topa augšgalā viennozīmīgi atrodas zaļie lociņi. Tos laikam kaut reizi dzīvē uz palodzes ir audzējis katrs, kaut vai bērnībā – intereses pēc. Šis ir ideāls augs mājas dārziņam, ātri aug, nav prasīgs un ir ļoti veselīgs.

Kā stādāmo materiālu var izmantot gan sīksīpolus, gan parastos sīpolus. No sīksīpoliem raža, protams, būs mazāka, taču lociņi – mīkstāki un maigāki. Pie tam stādot sīksīpoli aizņem mazāk vietas. Lielie sīpoli dod vairāk zaļumu, loki lielāki, un ražu var novākt ilgāku laiku.
Stādīt sīpolus diedzēšanai var nelielos traukos ar ūdeni vai barojošu šķīdumu (tikai tā, lai sīpols nekādā gadījumā „nenoslīktu”), var arī izmantot zemi, kas pat ir labāk, jo ūdenī sīpoli tomēr var sākt neaudz iepūt, izdalot specifisku aromātu.

Lai ražu novāktu pēc iespējas ilgāk, lociņus vajadzētu stādīt katras 10-14 dienas. Un vislabāk stādīt jau pažuvušus sīpolus, tad raža būs novācama daudz ātrāk.

 

Kressalāti

Pirmkārt, kressalāti, tāpat kā lociņi, nepavisam nav prasīgi. Tie, kam nav ne iespējas , ne vēlēšanās tērēt laiku darbietilpīgam procesam „dārzā uz palodzes”, to viennozīmīgi novērtēs.

Otrkārt, tie ir ļoti ātri augoši: jau 2-3 nedēļas pēc asnu parādīšanās, varēsiet baudīt vitamīniem bagātos zaļumus.
Treškārt, daba apveltījusi kressalātus air vairumu vērtīgu īpašību: šī kultūrauga regulāra lietošana uzturā palīdz normalizēt asinsspiedienu, uzlabot gremošanu un miegu. Tas ir ticis izmantots kā līdzeklis pret cingu, bet ar tā sulu tika ārstēta mazasinība un avitaminoze.

Kressalāti veiksmīgi aug uz palodzes arī ziemā, jo tie ir aukstumizturīgi un nav prasīgi pret apgaismojumu. Šim augam vienīgi nepatīk sausa augsne un sauss gaiss, tā kā jāseko tam, lai augsne vienmēr būtu mitra. Lai raža būtu pastāvīga, vēlams kressalātu sējumu atjaunot katras 7-10 dienas.

LASI ARĪ ŠO:Kāds vīrs nopirka pamestu fermu un pats ar savām rokām to pārvērta par sapņu namiņu

Lapu salāti

Šis kultūraugs ir nedaudz prasīgāks nekā lociņi vai kressalāti, bet sulīgo zaļumu dēļ ir vērts nedaudz pacensties.
Pirmkārt, audzējot šos salātus mājas apstākļos, ir vajadzīgs papildus apgaismojums, jo tas ir gaismu mīlošs augs. Apgaismojuma trūkums veicinās agru kātiņu veidošanos.

Otrkārt, salāti ļoti slimīgi reaģē uz sausumu un karstumu. Lapas kļūst raupjas un rūgtas pēc garšas, ātri veidojas kāti.
Treškārt, asnus nepieciešams retināt. Vēlams to darīt divreiz: nedēļu pēc asnu parādīšanās 1-2cm attālumā vienu no otra, bet 2-3 īsto lapu fāzē 4-5cm attālumā. Ja tie saaugs par biežu, augi izstiepsies, novājināsies, un ražas nekādas nebūs.

KO VĒL VARAT IZAUDZĒT UZ PALODZES, ATRADĪSI NĀKAMAJĀ LAPĀ:

COMMENTS

Pievienot komentāru