8 iemesli, kāpēc mēs visu laiku gribam ēst – saņemies un tiec vaļā no šīs atkarības!

Liekas, ka paēdi, bet pēc brīža atkal gribi ēst?! Šādu sajūtu pilnīgi noteikti ir piedzīvojuši daudzi no mums, un, kā izrādās, no tās nemaz nav tik viegli tikt vaļā! 

Nepārtrauktam izsalkumam ir savi iemesli, tāpēc pirmais, kas būtu jādara – jānoskaidro, kurš no šiem 8 iemesliem ir jūsējais! Kādēļ jums visu laiku gribas ēst? Aiz garlaicības vai gluži pretēji – ēdat kaut ko darot?! Tad, kad būsiet noskaidrojuši attiecīgo iemeslu, varēsiet kaut ko darīt lietas labā, lai no šīs sava veida ēšanas atkarības atbrīvotos!

Lasi vēl: Pārtikas produktu krāsu ietekme uz mūsu veselību; baltas krāsas produkti stiprina nervu sistēmu!

1. Cukura līmenis asinīs

Kad organisms ir iztukšots, tā dabiska reakcija – apēst kaut ko saldu. Cukurā nav nekādu vitamīnu vai mikroelementu, toties tas ierosina endorfīnu izstrādāšanos asinīs un ātru enerģijas pieplūdi. Pēc īsās sāta sajūtas cukura līmenis asinīs strauji krītas, un izsalkums atgriežas ar jaunu spēku. Izeja – apzināti atteikties no cukura, jo tas jums atnesīs daudz lielāku kaitējumu, nekā labumu. Vai vismaz cepumu ‘”Oreo” un šokolādes vietā ēdiet greipfrūtus un žāvētus augļus.

2. Slāpes

Bieži vien mēs slāpes uztveram kā izsalkumu. Vieglāk jau ir apēst cepumu, nevis piecelties un aiziet pēc ūdens glāzes. Dzeriet ūdeni regulāri visas dienas garumā, un jūs redzēsiet, ka sāksiet ēst daudz mazāk.

3. Nogurums 

Jā, nogurums lielā mērā ietekmē arī apetīti. Kad esam noguruši, mūsu vienīgā vēlme – atgūt zaudēto enerģiju ar ēdiena palīdzību. Briesmas slēpjas tajā, ka sabalansētu vakariņu vietā jūs pa ceļam apēdat kaut kādas uzkodas vai ātri pagatavotus pusfabrikātus, bet pēc tam atkal gribat ēst. Izvēlēties veselīgus pārtikas produktus, kas ilgi pārstrādājas (dārzeņi, graudaugi, olbaltumvielas) – tā jūs jutīsieties paēduši daudz ilgāk.

4. Garlaicība

Jā, viss ir tik vienkārši! Ēdiens dod sajūtu, ka jūs esat aizņemti un kaut ko darāt. Atrodiet veidu, kā novērsties, pievērsieties saviem hobijiem – un jūs aizmirsīsiet, ka gribējāt ēst.

5. Ēšanas režīma neesamība

Ja jums nav ēšanas režīma, tad, visticamāk, jūs pārēdaties. Centieties ēst pilnvērtīgi un vienā un tajā pašā laikā – tad tieksme pēc uzkodām pazudīs. Labāk ēst nelielām porcijām (līdz 200-300g) ik pēc 3-4 stundām. Uzkodas nedod vajadzīgo sāta sajūtu, un jūs atkal esat izsalkuši. Vēl viens izsalkuma iemesls – miega režīma traucējumi. Pacentieties aizmigt un pamosties vienā un tajā pašā laikā. Šis ieradums ietekmēs arī jūsu apetīti.

6. Mēnešreizes 

Sieviešu īpašo dienu laikā izsalkuma sajūta pastiprinās. Tas ir neizbēgami. Ir pierādīts, ka sieviešu apetīti sāk pieaugt 10 dienas pirms menstruāciju sākuma. Organisms gatavojas iespējamajai grūtniecībai un hormoni rosina apetīti. Labā ziņa ir tā, ka šajā periodā paātrinās arī vielmaiņa un organisms sadedzina par 15 % vairāk kaloriju. Pārliecinieties, ka jūsu uzturs sastāv no produktiem ar zemu ogļhidrātu daudzumu un izvairieties no pusfabrikātiem.

7. Neapzināta ēšana

Lielākā daļa no mums ēd tad, kad kaut ko dara. Mēs pusdienojam pie darba galda vai ēdam vakariņas uz dīvāna pie televizora. Ir svarīgi koncentrēties uz ēdienu. Tas ir garlaicīgs. Jo lēnāk jūs ēdat, jo precīzāk jūsu smadzenes novērtē apēstā ēdiena daudzumu.

8. Emocionālā atkarība

Stress, skumjas vai uztraukums ietekmē jūsu apetīti. Dažiem tā mēdz pazust, citiem – gluži pretēji. Ja jūs piederat otrajam tipam, noskaidrojiet, kas provocē jūsu izsalkumu, un pacentieties atbildēt uz jautājumu – jūs tiešām esat izsalkuši vai arī ēdienā meklējat mierinājumu?! Pieturieties pie veselīgas un regulāras ēšanas, tad arī nekādas uzkodas jums nebūs vajadzīgas.

Lasi vēl: 10 padomi, kuri palīdzēs ēdienu pagatavot daudz garšīgāk, ātrāk un racionālāk!

Pievienot komentāru