AIDS: ‘’20. gadsimta mēra’’ rašanās noslēpums

AIDS, kas tika nodēvēts par 20.gadsimta mēri, vēl arvien paliek ļoti bīstama, līdz galam neizpētīta slimība arī 21.gadsimtā. Un viena no mīklainākajām problēmām ir tās izcelsme.

Vieni pētnieki domā, ka cilvēki HIV ir saņēmuši ‘’dāvanā’’ no saviem mazākajem brāļiem šimpanzēm. Otri uzskata, ka slimība tikusi mākslīgi radīta kādā no slepenajām laboratorijām, bet vēl trešie vispār noliedz AIDS esamību. Lūk, dažas no populārākajām sindroma izcelsmes teorijām.

Kļūdas kādā no medicīnas attīstības posmiem
Tiek uzskatīts, ka AIDS pirmo reizi tika atklāts 1981.gadā Slimību un profilakses centros ASV,. Toreiz tika izmeklēti 30 vīrieši ar līdzīgiem simptomiem. Viņi visi bija homoseksuālisti, un tādēļ slimība visai drīz tika nodēvēta par ‘’geju imūndeficīta sindromu’’.

Pēc pāris gadiem saslimšana tika diagnosticēta arī Eiropā. Saslimušie izrādījās ne tikai homoseksuāli vīrieši, bet arī sievietes un vecie cilvēki, kuri jau sen bija aizmirsuši par dzimumdzīvi. Tas deva stimulu tālākai slimības izpētei un retrovīrusa HIV atklāšanai, kas tiek nodots arī caur asinīm, nevis tikai dzimumceļā.

Vienlaikus ar mērķtiecīgo slimības izpēti strauji pieauga arī inficēto skaits. Tad arī mediķi sāka aizdomāties, no kurienes šis vīruss vispār varēja rasties.

Pērtiķi – HIV pārnēsātāji
Visus turpmākos gadus zinātnieki meklēja pēdas vīrusa izcelsmei. Tika atklāts, ka līdzīgs retrovīruss piemīt arī dažām Rietumāfrikas gorillām un šimpanzēm. Pēc zinātnieku aplēsēm pirmo reizi vīrusa nodošana ir notikusi 1926.-1930.gados. Pirmie miršanas gadījumi no AIDS tika fiksēti vēlāk, 20.gs. 60-tajos gados.

Tas, ka Āfrikas iedzīvotāji kaut kā varēja kontaktēties ar pērtiķiem, bija skaidrs. Bet tas, kā šis vīruss varēja nonākt eiropiešu un amerikāņu asinīs, daudzi no kuriem pat zoodārzu reti bija apmeklējuši, ilgu laiku palika neskaidrs. Situācija kļuva skaidrāka, kad tika atklāta saikne starp HIV izplatību un eksperimentiem ar dzīvnieku dziedzeru pārstādīšanu cilvēkam, kas bija tik populāri 20.gs. sākumā. Tas arī varēja kļūt par AIDS izplatīšanās iemeslu attīstītajās valstīs.

AIDS – mākslīgi radīts bioloģiskais ierocis
Pēc citas teorijas AIDS tika radīts ar mēŗki iznīcināt ievērojamu daudzumu Zemes iemītnieku. Par iemeslu šādam uzskatam kļuva tas fakts, ka cilvēka HIV retrovīruss izrādījās modificēts (!) pērtiķu imūndeficīta sindroma SIV variants.

Šo tēmu savā grāmatā ‘’AIDS un nāves dakteri’’ apraksta dr.Alans Kantvels. Viņš apgalvo, ka ASV zinātnieki ir radījuši modificētu cilvēka imūndeficīta vīrusu, izmantojot pērtiķu ģenētisko materiālu. Tika radīts ‘’jauns bioloģiskais ierocis’’ aizsardzības resoru laboratorijās. Cilvēkam šis vīruss tika nodots, maskējot to, kā poti pret B hepatītu. Šai teorijai ir daudz piekritēju, starp kuriem ir daudz cienījamu cilvēku, pat Nobela prēmijas laureāti.

AIDS neeksistē
Viedokli, ka AIDS nemaz neeksistē, atbalsta un aktīvi propagandē AIDS/HIV Noledzēju kustības (HIV-disidentu) piekritēji. Viņi apgalvo, ka AIDS ir izdomāta slimība. Ar to tiek slēpti patiesie augstās mirstības iemesli nelabvēlīgajos reģionos un nabadzīgākajos sabiedrības slāņos, tādi, kā bads, medicīniskās aprūpes trūkums utt.

HIV-disidenti apgalvo, ka HIV ir nekaitīgs retrovīruss, un vispār, tā saikne ar slimību, ko visi dēvē par AIDS, nav īsti pierādīta. Šo ideju atbalsta bioloģijas profesors Pīters Disbergs, ķīmiķis, Nobela prēmijas laureāts Kerijs Mullis un daudzi citi zinātnieki. Oficiālā medicīna apšauba visus viņu argumentus, jo šie cilvēki nav specializējušies virusoloģijā. Tostarp strīdi par AIDS izcelsmi aizvien vēl turpinās.

Pievienot komentāru