Augums un svars nosaka jūsu dzīves ilgumu


Augums un svars ir ķermeņa parametri. Dažiem tie ir tikai cipari, kas neko neietekmē. Izrādās, ka tā tomēr nav. Zinātnieki ir spējuši pierādīt saikni starp šiem parametriem un dzīves ilgumu. Pastāstīsim, kāda komplekcija veicina ilgu un veselīgu mūžu.

Neparasts eksperiments
Māstrihtas universitātes zinātnieki sāka meklēt saikni starp ķermeņa parametriem un dzīves ilgumu pirms 34 gadiem. Pētījumā tika iesaistīti vairāk nekā 7 tūkstoši brīvprātīgo vecumā no 55 līdz 69 gadiem.

Dalībnieki fiksēja savu augumu un svaru piedalīšanās laikā, kā arī norādīja tos pašus parametrus savos 20 gados. Zinātnieki lūdza visiem aprakstīt savu fizisko aktivitāti. Katrs dalībnieks tika novērots līdz viņa 90.jubilejai vai nāves brīdim.

Speciālistu secinājumi šokēja daudzus
Kad eksperiments beidzās, zinātnieki analizēja datus. Izrādījās, ka tievās un garās sievietes visbiežāk nodzīvoja līdz 90 gadiem, bet pilnīgajām un maza auguma sievietēm veicās mazāk. Piemēram, sievietes, kuru augums sasniedza 175 cm, sagaidīja savu 90-to jubileju par 30% biežāk, nekā tās, kuru augums bija160 cm.

Fiziskā aktivitāte pozitīvi ietekmēja dzīves ilgumu, ja treniņi bija notikuši ne ilgāk par stundu. Pastiprināta slodze pozitīvu efektu nesniedza.

Apbrīnojami, ka vīriešu rezultāti bija pavisam citādāki. Ķermeņa parametri nekā neiespaidoja dzīves ilgumu. Taču fiziskā aktivitāte – tieši otrādi. Vīrieši, kuri katru dienu bija darbojušies pa pusotrai stundai, gandrīz par 40 % palielināja savas izredzes sagaidīt 90-to dzimšanas dienu, salīdzinājumā ar dalībniekiem, kuri bija nodarbojušies ar fizisko slodzi mazāk par pusstundu.

Liela loma bija arī kaitīgajiem ieradumiem. Abu dzimumu dalībnieki, kas nepieturējās pie veselīga dzīvesveida, ievērojami saīsināja savu dzīvi.

Tādējādi zinātnieki apliecināja, ka katram dzimumam ir savi faktori, kas ietekmē dzīves ilgumu. Sievietēm svarīgs ir augums, svars un ikdienas sporta nodarbības. Vīriešiem kā galvenais faktors izrādījās laba fiziskā slodze. Atteikšanās no kaitīgajiem ieradumiem palīdzēja pagarināt dzīves ilgumu gan sievietēm, gan vīriešiem.

Pievienot komentāru