Ar ko atšķiras gudrs vīrietis no muļķa? Einšteina citāts, kurš daudz ko izskaidro

Gudrs cilvēks – kāds viņš ir?
Dažs iedomāsies pretenciozu, viltīgu, pašpārliecinātu vīrieti, kurš vienmēr visu zina, nekad nekļūdās un precīzi pasaka, kas jādara. Ir pieņemts domāt, ka gudri cilvēki zina visu uz pasaules.

Taču, protams, tas tā nav. Gudrs cilvēks var nezināt, ko darīt, tieši tāpat, kā muļķis. Gudrais var vilcināties un šaubīties, kļūdīties un pārbaudīt visu desmit reizes pēc kārtas.

Taču ir kāda svarīga īpašība, kas atšķir gudrus cilvēkus no dumjiem, un Alberts Einšteins to ir ļoti labi noformulējis savā citātā:

“Vislielākā muļķība ir darīt to pašu un cerēt uz citu rezultātu”

100% taisnība. Simtiem reižu ir redzēts, kā vīrieši, kuri lepni uzskata sevi par visgudrākajiem, neko dzīvē nesasniedz un guļ dīvānā, jo dara vienu un to pašu, un viņiem nekas nesanāk. Taču viņi tic, ka kādreiz viņiem izdosies.

1. Viens vēlas uzsākt biznesu, taču pie tam turpina aizvien vairāk līst kredītos
2. Cits iepazīšanās saitos meitenēm sūta banālus tekstus, tāpēc jau gadiem ir viens
3. Vēl kāds jau daudzus gadus sola sievai, ka izies no krīzes un depresijas, tomēr tas nekā nebeidzas, un sieva viņu ienīst
4. Vēl viens gadiem meklē darbu ar labu algu, bet tomēr turpina strādāt rūpnīcā par grašiem, toties viņš ir “pats gudrākais”

Šie vīrieši mēģina darīt vienu un to pašu, nedomājot par to, ka ir pienācis laiks mainīt domāšanas paradigmu.

Turklāt viņi vēl tik “gudri” izskaidro savas neveiksmes, kāpēc viņiem neveicas. Tāda valsts, tāda valdība, nodokļi, blats, korupcija. Nu ja, nu ja. Psiholoģijā to sauc par racionalizāciju – tas ir psiholoģiskās aizsardzības mehānisms, kad cilvēks izdevīgi paskaidro savu uzvedību, lai izskatītos labi gan savās, gan citu acīs. Tikai valdība mainīsies, nāks cita, bet šie “gudrie” arvien vēl sēdēs un neko nedarīs.

Manuprāt, intelekts – tā ir spēja atrast optimālo problēmas risināšanas ceļu, ātri un efektīvi. Viss pārējais ir tikai izlikšanās.

Patiesi gudrs cilvēks ir tas, kurš ir gatavs mēģināt ko jaunu, kļūdīties, paplašināt savas izziņas un saprāta robežas. Kurš atzīst savas kļūmes un meklē citus problēmas risināšanas ceļus.

Gudrs vīrietis neturpinās gadiem darīt vienu un to pašu, viņš nosacīti jau pēc mēneša atzīs, ka dara kaut ko nepareizi, un meklēs citu problēmas risināšanas veidu. Un to arī atradīs.

Pievienot komentāru