Baltic Block piesardzīgi par 2019. gada eksporta iespējām

Starptautiskie finanšu eksperti prognozē, ka šis gads Eiropā var iezīmēties ar lēnāku ekonomikas izaugsmi kā iepriekšējos gados. Turklāt tādās lielās ekonomikās kā Vācija un Itālija šobrīd vērojama ekonomikas stagnācija un atsevišķos sektoros pat recesija.

Kokskaidu palešu bloku ražotāja “Baltic Block” direktors Andis Šķēle paredz, ka situācija var atstāt iespaidu arī uz Latvijas eksporta rādītājiem.

Uz 2019. gadu mēs raugāmies ļoti piesardzīgi. Šodien redzam, ka kokskaidu palešu bloku cenas samazinās par aptuveni 5%, kas uz kopējiem apjomiem ir ievērojams skaitlis, savukārt izejmateriālu un ražošanas cenas saglabājas līdzšinējā apmērā. Vienlaikus arī pieprasījums pēc šīs produkta kategorijas mēreni samazinās. Ņemot vērā, ka mūsu ražotais produkts ir saistīts ar transporta un loģistikas jomu, šī tendence atspoguļo situāciju arī tirdzniecības sektorā.

Vācijas ekonomika, kas ir “Baltic Block” lielākais eksporta tirgus pēc saražotās produkcijas apjoma, sāk uzņemt arvien mazākus apgriezienus. Lai saglabātu līdzvērtīgu eksporta apjomu, “Baltic Block” analizē jaunus realizācijas tirgus. Šobrīd ar potenciālām cerībām raugāmies uz Arābijas pussalu un vērtējam biznesa iespējas šajā reģionā, vienlaikus arī ASV ir plašs un vēl pilnībā neapgūts tirgus.

Tāpat nedrīkstam aizmirst par Lielbritānijas tirgu, kas ir viens no lielākajiem preču importētājiem un eksportētājiem Eiropā. Brexit gadījumā pastāv bažas, ka var mazināties produktu eksporta apjomi uz Lielbritāniju, kas var rezultēties pieprasījuma kritumā pēc paletēm un palešu blokiem.

Latvijas uzņēmumiem gan ir kāda priekšrocība, kas nav daudzu citu valstu eksportētājiem – mēs atrodamies starp Skandināvijas, Krievijas un Rietumeiropas tirgiem, ar tiešu piekļuvi visiem tranzīta ceļiem un Baltijas jūrai. Šī stratēģiskā atrašanās vieta sniedz priekšrocības tajos gadījumos, kad ekonomisko apsvērumu dēļ ir nepieciešama eksporta tirgus diversifikācija. Tādēļ, lai nodrošinātu mērenu izaugsmi, Vācijas un Itālijas tirgū zaudētos apjomus ir iespējams realizēt, piemēram, Polijā un Skandināvijā.

Diemžēl ģeopolitisko un ekonomisko apsvērumu dēļ eksporta ziņā par arvien sarežģītākām un neizdevīgākām valstīm kļūst NVS valstis, kurās produkcijas iepirkumu cenas ir ievērojami zemākas nekā citviet Eiropā. Turklāt arī importēšana, raugoties uz administratīvajām un muitas procedūrām, procesu nepadara lētāku un ātrāku.

Šā gada izaicinājums būs salāgot galaprodukta cenas kritumu ar ražošanas izmaksu līmeni. Tas nozīmē, ka īpaša vērība jāpievērš ražotnes efektivizācijai, jo samazināt ražošanas jaudas ir nerentabli. Iepriekšējais gads “Baltic Block” iezīmējās kā straujas izaugsmes un investīciju gads un, ņemot vērā šā brīža situāciju eksporta tirgos, prioritārais uzdevums būs nostiprināt šā brīža procesus. Joprojām nemainīgs paliek plāns tuvāko gadu laikā paplašināt ražotni un šis nākamais solis būs investīciju ziņā ietilpīgs. Tam atbilstoši arī jāsagatavojas.

Pievienot komentāru