Cik tasītes kafijas dienā drīkst izdzert?!

Parasti mēs kofeīnu uzņemam kafijas, tējas, gāzētu dzērienu un enerģijas dzērienu veidā, lai uzlabotu kognitīvās funkcijas, atbrīvotos no slikta noskaņojuma un vienkārši pamostos. 

Daudzi mēdz justies tā, ka viņi nevar uzsākt darbadienu, ja nav izdzēruši vismaz vienu vai divas tasītes kafijas. Tāds kafijas daudzums, protams, ir pilnīgi nekaitīgs, taču kas notiks, ja jūs katru dienu izdzersiet trīs, četras vai vairāk tasītes šī uzmundrinošā dzēriena?

Lasi vēl: Melna kafija, latte vai kapučīno?! Tas, kādu kafiju tu dzer, nosaka to, kāds tu esi!

 

Ko dara kofeīns?

Kofeīns – tas ir stiprs stimulators, kas vispirms ietekmē tieši mūsu centrālo nervu sistēmu. Tas aktivizē galvas smadzeņu darbību un uzlabo mūsu koncentrēšanās spējas.

Kāds kofeīna daudzums ir nekaitīgs?

Lielākā daļa ekspertu, kas pēta kofeīnu, piekrīt tam, ka 300 miligrami kofeīna dienā nekādus draudus pieauguša cilvēka organismam nerada. Aptuveni tik daudz kofeīna mēs varam iegūt no trīs tasītēm kafijas. Šāds daudzums kofeīna papildina enerģijas krājumus, palīdz tikt galā ar nogurumu un dod vairāk izturības fizisko aktivitāšu laikā.

Grūtniecēm ir ieteicams kofeīna patēriņu ikdienā samazināt vai pārtraukt to uzņemt pavisam, kā arī tas noteikti netiek rekomendēts bērniem.

Lasi vēl: 9 pārtikas produkti, kuri ir spējīgi pagarināt tavu dzīvi; jā, arī kafija ir to skaitā!

Ja kofeīna ir par daudz?!

Kofeīna lietošana ikdienā vairāk par 300 miligramiem var izsaukt pastiprinātu uzbudinājumu, kas provocē nervozu un noraizējušos stāvokli. Liels kofeīna daudzums var jūs padarīt viegli nokaitināmus, izsaukt bezmiegu, satraukumu un pat novest pie problēmām ar gremošanas sistēmu.

Kofeīns var iedarboties kā diurētisks līdzeklis, tāpēc kafijas vai kofeīna saturošu dzērienu lietošana lielos daudzumos var izsaukt organisma dehidratāciju.

Samazināt vai pārtraukt pavisam?

Krasa un pilnīga atteikšanās no kofeīna lietošanas var izprovocēt galvas sāpes un uztraukumu. Šie simptomi pazudīs pēc kādas nedēļas, taču jūs varat no kofeīna atteikties pakāpeniski un izvairīties no šāda stāvokļa.

Pievienot komentāru