Dzīvokļu tirgus Rīgā joprojām aktīvs

Colliers Latvia ir veicis pētījumu par dzīvokļu tirgus tendencēm Rīgā. Pētījumā secināts, ka lielāka aktivitāte pērn tika novērota sērijveida mājokļu tirgū, taču arī jauno dzīvokļu tirgus joprojām ir aktīvs.

Kopējais dzīvokļu pārdošanas apjoms ir saglabājies 2017. gada līmenī, tomēr dzīvokļu darījumu skaits ir samazinājies par 8%, kas skaidrojams ar pieaugošajām dzīvokļu cenām . Aptuveni 80% dzīvokļu darījumu notiek zem 75 000 EUR, kas norāda uz ievērojamo aktivitāti sērijveida mājokļu tirgū. Savukārt, 15% no dzīvokļiem, kuru darījuma vērtība pārsniedz 75 000 eiro, iegādājas nerezidenti.

‘Balstoties uz datiem par 2018. g. varētu secināt, ka dzīvokļu tirgus Rīgā joprojām ir aktīvs un šī tendence turpināsies arī 2019. gadā. Iemesli ir vairāki: iedzīvotāju neto algas pieaugums, kas uzlabo viņu pirktspēju un optimismu par nākotni, plašs jauno dzīvokļu piedāvājums tirgū, it īpaši ekonomiskā klasē un labvēlīgi bankas nosacījumi attiecībā uz hipotekāro kreditēšanu, ieskaitot valsts atbalsta programmu ar Altum garantiju. Salīdzinot ar kaimiņu galvaspilsētām, nekustamais īpašums ir vispieejamākais tieši Rīgā, līdz ar to prognozējām jaunu nekustama īpašumu attīstītāju ienākšanu mūsu tirgū, kas saredz izaugsmes potenciālu šeit.’ – komentē Colliers International partneris Ēriks Bergmans.

Ap 20% no kopējā Rīgas dzīvokļu darījumu skaita notikuši ar dzīvokļiem, kas izvietoti jaunās vai kapitāli renovētās ēkās. Kopumā šie darījumi veido ap 40% no kopējās dzīvokļu darījumu vērtības, ieskaitot ēkas, kas celtas vai kapitāli renovētas pēc 2000. gada, iekļaujot gan pirmreizējo, gan otrreizējo tirgu.

2018. gadā nedaudz samazinājies (-6%) darījumu skaits ar dzīvokļiem jaunajos projektos, ko varētu izskaidrot ar pašlaik limitēto piedāvājumu šajā segmentā un vairākiem lieliem projektiem, kas tika nodoti ekspluatācijā gada beigās un attiecīgi pārdošanas darījumi tiek reģistrēti Zemesgrāmatā tikai 2019. gada sākumā.

Pētījumā secināts, ka vidējā pārdošanas cena dzīvokļiem jaunajos projektos pērn ir palielinājusies par 6% (neskaitot noliktavu telpas un autostāvvietas izmaksas) un sasniedza 106 000 EUR, bet vidējā cena par kvadrātmetru ir sasniegusi 1700 EUR. Neskatoties uz vidējās cenas kāpumu, jauno dzīvokļu tirgus joprojām ir aktīvs. Pašlaik būvniecības vai pilnīgas rekonstrukcijas stadijā ir ievērojams skaits projektu ar kopējo plānoto dzīvokļu skaitu aptuveni 2,000. Uz doto brīdi aptuveni 35% no būvniecības stadijā esošajiem dzīvokļiem ir noslēgti rezervācijas līgumi.

PAR COLLIERS INTERNATIONAL

Colliers International Group Inc. ir augstākā līmeņa nekustamā īpašuma (NĪ) pakalpojumu un ieguldījumu pārvaldes kompānija, kas darbojas 69 valstīs un kurā strādā vairāk nekā 12 000 profesionāļu. Colliers ir visstraujāk augošais publiski reģistrēts globālais NĪ pakalpojumu un ieguldījumu pārvaldes uzņēmums, un 2017. gada uzņēmuma ieņēmumi sasniedza 2,3 miljardus ASV dolāru (2,7 miljardi ASV dolāru, ieskaitot filiāles). Ar uzņēmīgu kultūru un ievērojamo darbinieku pieredzi un kvalitātes kontroli Colliers profesionāļi visā pasaulē piedāvā pilnu pakalpojumu klāstu NĪ nomniekiem, īpašniekiem un investoriem visā pasaulē. Colliers investīciju pārvaldīšanas pakalpojumu platformā ir vairāk nekā 20 miljardu ASV dolāru aktīvu, ko pārvalda pasaules ievērojamākie NĪ investori.

Colliers profesionāļi domā savādāk, dalās idejās un piedāvā pārdomātus un novatoriskus risinājumus, lai paātrinātu klientu panākumus. Colliers jau 13 gadus pēc kārtas ir iekļauta 100 pasaules lielāko ārpakalpojumu kompāniju sarakstā, kuru sastāda Starptautiskā ārpakalpojumu profesionāļu asociācija, ilgāk nekā jebkura cita NĪ pakalpojumu firma. Divus gadus pēc kārtas Colliers ieņem pirmo vietu pasaulē Komerciālo īpašumu pārvaldītāju sarakstā. Uzņēmumu vada pieredzējusi vadība, par ko liecina akcionāru vairāk nekā 20% gadā liela peļņa vairāk nekā 20 gadu garumā. Jaunākās ziņas un tirgus pārskati pieejami uzņēmuma mājaslapā: http://www.colliers.com/lv-lv/latvia/insights un LinkedIn profilā.

Pievienot komentāru