Edgars Rinkēvičs ar Īrijas Eiropas lietu valsts ministri apspriež Eiropas Savienības un transatlantiskās sadarbības jautājumus

2019. gada 27. februārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Īrijas Eiropas lietu valsts ministri Helēnu Makentiju (Helen McEntee), kura šajā dienā ieradusies vizītē Rīgā. Tikšanās laikā tika pārrunāta abu valstu sadarbība un tādi jautājumi kā breksits, ES daudzgadu budžets 2021.-2027. gadam, transatlantiskās attiecības un sadarbība starptautiskajās organizācijās.

Ministri bija vienisprātis, ka Latvija un Īrija ir līdzīgi domājošas valstis daudzos jautājumos, tādēļ jāturpina uzturēt ciešu sadarbību, tostarp plašākā formātā kopā ar Baltijas un Ziemeļvalstīm.

Sarunā E. Rinkēvičs uzsvēra Latvijas solidaritāti ar Īriju breksita kontekstā attiecībā uz juridiskām garantijām fiziskas robežas neatjaunošanai starp Īriju un Apvienotās Karalistes sastāvā esošo Ziemeļīriju pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības. Gan Latvija, gan Īrija vēlas, lai Apvienotās Karalistes izstāšanās notiek ar vienošanos, tomēr abas valstis gatavojas visiem scenārijiem.

Runājot par nākamā ES daudzgadu budžeta sarunām, puses atzina, ka svarīgi rast līdzsvaru starp tradicionālajām politikām, t.i., Kohēzijas politiku un Kopējo lauksaimniecības politiku, un jaunajiem izaicinājumiem drošības, klimata, migrācijas un citās jomās. Īrijas valsts ministre pauda izpratni par to, ka Latvijai būtiski ES daudzgadu budžetā saglabāt uzsvaru uz sociālekonomisko atšķirību izlīdzināšanu starp ES dalībvalstīm un reģioniem. Arī Īrija ir veiksmīgi izmantojusi Kohēzijas politikas instrumentus valsts labklājības celšanā, tāpēc izprot nepieciešamību turpināt ES struktūrfondu investīcijas valstīs un reģionos, kuru attīstības līmenis ir zemāks par ES vidējo līmeni.

Latvija un Īrija iestājas arī par ciešām transatlantiskajām attiecībām starp Eiropas Savienību un Ziemeļamerikas partneriem – ASV un Kanādu. Ministrs E. Rinkēvičs uzsvēra, ka transatlantiskā sadarbība ir drošības stūrakmens.

Vizītes laikā Īrijas Eiropas lietu valsts ministrei notika tikšanās arī ar Saeimas Ārlietu un Eiropas lietu komisiju deputātiem, kā arī Ārlietu ministrijas parlamentāro sekretāri Zandu Kalniņu-Lukaševicu. Sarunās tika apspriesti tādi jautājumi kā Eiropas nākotne un cīņa pret dezinformāciju, kā arī jautājumi, kas skar Latvijas diasporu Īrijā. Latvijas pārstāvji uzsvēra nepieciešamību turpināt uzturēt labo sadarbību ar Īrijas institūcijām, lai risinātu diasporai aktuālos jautājumus.

Pievienot komentāru