Kāpēc sudrabs kļūst melns


Varbūt tu jau esi dzirdējusi, ka sudraba izstrādājumi kļūst melni, tos ilgstoši nēsājot, bet reizēm krasi maina savu krāsu. Uzzini, kāpēc tā notiek, kāpēc sudrabs kļūst melns?

Mēdz būt tā, ka rotas no šī dārgmetāla pēkšņi, ne no šā, ne no tā kļūst tumšākas. Un nav nozīmes tam, ka tu tās regulāri kop un tīri.

Kāpēc sudrabs kļūst melns? Ko tauta runā?

Tautas dziednieki, atbildot uz šo jautājumu, apgalvo, ka ir uzlikts lāsts. Jo, kā zināms, šim metālam piemīt antibakteriālas īpašības, lūk, kāpēc sudraba galda piederumi ir lielā cieņā. Taču, ja tumšāks kļuvis gredzens, kuru tu nēsā, tad tautā teiks, ka tev ir uzlikts bezlaulības vainags. Ja melni kļūst auskari, tad tas liecina, ka tu esi stipri nobrīnēta. Bet, ja krustiņš uz tava kakla ir kļuvis tumšs, tas ir pavisam slikti.

Taču tam visam ir zinātnisks izskaidrojums. Vairums sudraba izstrādājumu satur arī nelielu vara daudzumu, kas mitruma un svaiga gaisa ietekmē oksidējas. Tāpēc uz cēlā metāla var veidoties aplikums, kurš regulāri kļūst biezāks. Tiesa, tā veidošanās ātrums mēdz būt dažāds, un tas var būt atkarīgs no tā, cik bieži ir bijis kontakts ar ūdeni, klimata un gaisa mitrumu maiņu. Rotaslietu izskatu ietekmē arī iekšējie procesi cilvēka organismā.

Pievēršam uzmanību detaļām

Reizēm ne visi izstrādājumi, kurus tu nēsā, kļūst tumšāki. Nevajadzētu celt trauksmi, bet gan kārtīgi visu analizēt. Ņem vērā to, ka tieši uz krūtīm atrodas vairums tauku dziedzeru, tāpēc ķēdītes un kuloni biežāk kļūst tumši, un tas ir saistīts ar svīšanu nevis ar lāstu. Tāpat būtu vērts pārbaudīt savu hormonālo līdzsvaru.

Domājot, kāpēc sudrabs kļuvis melns, mēģini atcerēties, vai pēdējā laika neesi izjutusi spēcīgu stresu, vai neesi lietojusi varu saturošus zāļu preparātus, vai nav bijusi intensīva fiziskā slodze. Iespējams, ka iemesls slēpjas tieši tajā.

Ja sudrabs maina krāsu, kļūst tumšāks vai gaišāks, tas var būt saistīts arī ar nieru darbības traucējumiem un nervu sistēmas problēmām. Ja tumši kļūst tikai daži jūsu sudraba izstrādājumi, tas liecina par to, ka jums ir lokāli endokrīnās sistēmas traucējumi.

Jebkurā gadījumā nevajag pāragri celt trauksmi. Ir jānotīra sudraba izstrādājumi un jāseko to krāsas izmaiņām. Šajā laikā nevelc tos, apmeklējot sporta zāli, saunu vai pirti, baseinu. Ja izstrādājums tik un tā kļūst tumšāks, veic visa organisma komplekso pārbaudi. Veiksmi!

Pievienot komentāru