Ķermenis zina, kad nāve stāv līdzās. Zinātnieki ir sapratuši, kā cilvēks jūt nāves tuvošanos.

Cilvēka ķermenis ir sarežģīta sistēma, kuru ir grūti saprast. Zinātnieki joprojām strādā pie tā, lai noskaidrotu, kāpēc viss darbojas tā, kā darbojas. Mēs vēl līdz šim ne visai saprotam, no kurienes rodas jūtas un emocijas. Un vēl viena lieta, kas līdz šim brīdim paliek miglā tīta, – tas ir mirklis pirms nāves.

Ārsti ir teikuši, ka daudzi pacienti zina ātrāk nekā ārsts, ka viņi mirst. Viņu dzīvības funkcijas var pat uzlaboties, taču viņi jūt, ka beigas ir tuvu. 

Cilvēki, kam piemīt sestais prāts, bieži atvadās no tuviniekiem, pirms aiziet. Šie cilvēki sāk piedot saviem ienaidniekiem un izlabot attiecības, lai varētu aiziet bez nepadarītām lietām. 

Tas nav visai izplatīts, taču daudzi saka, ka jūt nāves tuvumu. Tas nedaudz biedē, bet tajā pašā laikā ir labi, jo tad mums ir iespēja atvadīties no saviem tuvajiem.

Daži cilvēki varētu apgalvot, ka nav tādas lietas, kā nāves laika zināšana, bet gadījumi, kad cilvēki sākuši atvadīties pirms nāves, – ir vienkārši sakritība. Pētījums tika veikts Kentas universitātes Psiholoģijas skolā, kura laikā tika pārbaudīta iespējamība, ka cilvēki sajūt savu nāvi caur aromātu.

Arno Vismans, kurš vadīja šo pētījumu, analizēja ķermeni miršanas procesa laikā. Izrādās, ka tad, kad cilvēks mirst, ķermenis lūzt, un šī procesa laikā izdalās daudz aromātu. Viens aromāts – putrescine, kurš izdalās sadalīšanās procesā. Cilvēki neapzināti pazīst šo aromātu vai pamana to, bet zemapziņā prāts zina, ka nāve ir tuvu.

Arno Vismans veica dažādus eksperimentus, izmantojot putrescīna, amonjaka un ūdens aromātu. Dalībnieki bija pakļauti dažādiem aromātiem, un pēc tam viņu reakcija tika izpētīta. Dalībnieki asociēja putrescīnu ar negatīvām emocijām, , lai gan nevienam šis aromāts nebija zināms. Taču neviens no dalībniekiem nesaistīja putrescīna aromātu ar nāvi vai bailēm. Tas tādēļ, ka mūsu apziņas prāts neredz saikni, bet zemapziņa to saskata. 

Ir bijuši pētījumi, kas parāda saikni starp emocijām un aromātu. Piemēram, atsevišķas smaržas var likt mums justies izbiedētiem un saspringtiem.

Tāpēc, ja kāds no jūsu tuvajiem, par kuru jūs patiesi rūpējaties, atrodas slimnīcā un vēlas jūs redzēt, noteikti atrodiet tam laiku. Varbūt viņi zina, ka beigas ir tuvu, un viņi vienkārši vēlas jums kaut ko pateikt uz atvadām. Ja jūs šo iespēju neizmantosiet, tad jums nāksies to nožēlot līdz mūža galam. 

 

Pievienot komentāru