Latvijā rīkos 3.Eiropas fizikas olimpiādi

Jaunais mācību gads Latvijai iesācies ar augstu starptautiskās sabiedrības atzinību – novērtējot ieguldījumu jauno fiziķu sagatavošanā, pavasarī Latvijā tiks rīkota 3.Eiropas fizikas olimpiāde.

Kā gatavošanās tai ietekmēs eksakto priekšmetu mācīšanu skolās? Kādas iespējas pavērsies jaunajiem fizikas entuziastiem?

Par to un gaidāmo Eiropas fizikas olimpiādi vairāk uzzināsiet preses konferencē trešdien, 10. oktobrī pulksten 12.00, kas norisināsies Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolā, Kronvalda bulvārī 1.

Pasākuma gaitā izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis informēs par plānotajām investīcijām fizikas apmācībā, Latvijas Universitātes asociētais profesors, fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs atbildēs uz jautājumiem par Eiropas fizikas olimpiādi un jauno fiziķu skolu, AS «Latvenergo» valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs iepazīstinās ar Latvenergo ilggadējām aktivitātēm, kas veicina jauniešu interesi par dabaszinātnēm, Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija (LETERA) prezidents Normunds Bergs izklāstīs situāciju darba tirgū, bet Valsts izglītības satura centra (VISC) neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa stāstīs par pašvaldībām pieejamo finansējumu fizikas pulciņu nodrošināšanai skolās.

Šobrīd skolēnu ieinteresēšanā dabaszinātnēs jau veiksmīgi darbojas AS «Latvenergo», kas izveidojusi mācību portālu par fizikas tēmu FIZMIX, rīko eksperimentu konkursus un darbnīcas dažādos publiskos pasākumos.

«Radoša nemiera gars daudzus gadsimtus Latvijas jauniešiem licis doties prom no lauku mājām, studēt augstskolās un pieņemt dažādus izaicinājumus. Šo kodu uzskatām par ļoti svarīgu, tādēļ atbilstoši Latvenergo korporatīvās sociālās atbildības politikai mēs atbalstām izglītības un zinātnes attīstību un dabaszinātņu popularizēšanu, veicinot arī jauniešu izcilību šai jomā. Jau otro gadu ar prieku un lepnumu esam atbalstījuši Latvijas komandas dalību starptautiskajā fizikas olimpiādē un lepojamies ar komandas sasniegumiem. Un ar gandarījumu secinu – tieši šādi cilvēki ir tie, kas nosaka un virza sabiedrības attīstību, un mūsu pienākums ir to arī turpmāk. Jo bez šādiem jauniešiem nākotne Latvijā vispār nav iedomājama,» saka AS «Latvenergo» valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

«Fizikas gada izsludināšana ir solis pareizajā virzienā, lai risinātu aizvien samilstošo inženierzinātņu profesionāļu trūkumu darba tirgū. Šobrīd tikai 250 vidusskolu absolventu sekmīgi nokārto fizikas eksāmenu, kamēr augstskolas ik gadu budžeta vietās inženierzinātnēs spēj uzņemt 3500 studentus. Mēs reāli nespējam aizpildīt pat desmito daļu vietu augstskolā, darba tirgū pieprasījums pēc inženierzinātņu profesionāļiem ir daudz lielāks par piedāvājumu. Lai Latvija būtu moderna un konkurētspējīga ekonomika, šis ir pēdējais brīdis strauji palielināt fiziku augstā līmenī apguvušo bērnu skaitu,» uzskata Latvijas elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas (LETERA) prezidents Normunds Bergs.

Pievienot komentāru