Bezmaksas izzinoša lekcija par asins ziedošanu arī Tavā skolā

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) piedāvā vieslekcijas mācību iestādēs un bezmaksas ekskursijas Donoru centrā.

Valsts asinsdonoru centrs aicina izglītības iestādes pieteikt vieslekcijas un ekskursijas pamatskolu pēdējo klašu, kā arī profesionālo un augstāko mācību iestāžu audzēkņiem. Lekciju un ekskursiju mērķis ir paplašināt jauniešu zināšanas par asinīm un asinis ziedošanu.

Jau vairākus gadus VADC pamatskolu pēdējo klašu, profesionālo un augstāko mācību iestāžu audzēkņiem piedāvā izglītojošas nodarbības par asins ziedošanu. Vienas nodarbības ilgums ir 40 (viena mācību stunda vispārējās izglītības mācību iestādēs) vai 90 minūtes (viena lekcija profesionālās mācību iestādēs, koledžās, augstskolās).

Lekcijas mērķis ir izglītošanas procesā sniegt jauniešiem nepieciešamās zināšanas par asins un asins komponentu ziedošanu un informāciju par donoru kustību Latvijā un pasaulē. Nodarbību ieguves forma ir klātienes lekcija, kas ietver lektora stāstījumu un audiovizuālus materiālus par asins ziedošanas tēmām, piemēram, kad tika aizsākta asins pārliešana, kāpēc tas ir nepieciešams, kāds ir asins sastāvs, kādi principi jāievēro donoriem, kad drīkst/nedrīkst nodot asinis un kur iespējams ziedot.

“Lekcija ir kā labs papildinājums bioloģijas vai veselības mācības stundām, jo par šo tēmu skolās tik daudz stāstīs netiek, tāpēc tas ir vērtīgs ieguvums un, protams, aicinājums kļūt par donoru tuvākā vai tālākā nākotnē,” stāsta lekciju vadītāja Mariona Baltkalne.

Tāpat kā citus gadus, arī šogad Valsts asinsdonoru centrs mācību iestādēm piedāvā apmeklēt Valsts asinsdonoru centru un aptuveni vienas stundas garā ekskursijā iepazīstināt ar asins donoru kustības vēsturi un attīstību, asinis ziedošanas procesu, asins īpašībām, nozīmi un pielietojumu klīniskajā praksē.

Bezmaksas ekskursijas vada VADC Donoru nodaļas vadītāja Tamāra Kļaveniece.

Pieteikšanās ekskursijām, kā arī papildu informāciju iespējams iegūt, zvanot pa tālruni 67408878 vai rakstot uz [email protected];

Atgādinām, ka skolas un darba vietas ir aicinātas organizēt izbraukumus un ziedot asinis vismaz trīs reizes gadā. Izbraukumu uz iestādēm un uzņēmumiem var saskaņot vismaz mēnesi iepriekš, zvanot uz tālruņa numuru 67471474 vai 29475216.

Pievienot komentāru