Onkoloģisko slimību profilakses diena “Vēzim nē” jau šo sestdien

Lai aktualizētu onkoloģisko slimību profilaksi un sniegtu vērtīgu informāciju saistībā ar šīm saslimšanām un to novēršanu, Liepājas pilsētas pašvaldība jau šo sestdien, 27. oktobrī, aicina ikvienu interesentu piedalīties onkoloģisko slimību profilakses tēmai veltītā pasākumā ar nosaukumu “Vēzim nē” T/N “Kurzeme” no pl. 11.00?15.00. Dalība pasākuma aktivitātēs ir bez maksas.

Pasākuma dienā būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs saistībā ar onkoloģisko slimību profilaksi, īpaši akcentējot krūšu veselības tēmu.

Pasākumā norisināsies dažādu speciālistu lekcijas. Piemēram, viens no zināmiem ginekologiem Armands Treimanis dalīsies ar zināšanām par krūts vēža riska faktoriem un profilaksi. Onkoloģiskās aprūpes medmāsa Rigonda Kalna pastāstīs par onkoloģisko slimību profilakses un diagnostikas iespējām Latvijā. Savukārt geštaltterapeite Elīna Želčāne stāstīs par to, kā stress ietekmē mūsu dzīves kvalitāti un veselību. Speciālistes vadībā būs iespēja apgūt dažādas stresa vadības tehnikas. Ar savu pieredzi dalīsies arī divas krūts vēža pacientes.

Ir pētījumi, kuros pierādīts, ka, lietojot uzturvielām bagātu un pārdomātu uzturu ikdienā, iespējams izvairīties no onkoloģiskām saslimšanām. Tāpēc uztura speciālistes Linda Rocēna un Madara Neborte dalīsies ar savām zināšanām četrās ēst gatavošanas meistarklasēs, sākot no pl. 11.00.

Onkoloģiskās aprūpes māsa Solvita Rubene dalīsies savās zināšanās par ikmēneša rituālu – krūšu pašpārbaudi, ko var veikt katra sieviete pati un uzzināt, kādām krūts izmaiņām jāpievērš pastiprināta uzmanība. Krūšu pašpārbaudes apmācība tiks veikta atsevišķā kabinetā.

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības “Dzīvības koks” Liepājas nodaļas vadītāja Ilze Vainovska stāsta, ka ir gadījumi, kad pamudinājums ir nepieciešams ne reizi vien. Tas joprojām attiecas arī uz veselības pārbaudēm, jo bieži cilvēks sevi, savu un tuvinieku veselību novērtē nepietiekami. “Tāpēc vajag, lai laiku pa laikam kāds piebiksta – parūpējies par sevi un esi atbildīgs! Krūšu pašpārbaudei laboratorija nav vajadzīga, vienkārši dari! Ja nepieciešams, lūdz ārsta padomu, bet rīkojies. Tāpat arī profilakse nav sarežģīta, tikai jāzina, kādus paradumus savā dzīvē veicināt,” norāda I. Vainovska.

Lai iepriecinātu un atbalstītu pasākuma apmeklētājus, par īpašu muzikālu noformējumu rūpēsies postfolka grupa “Saule i tuvāk”, kā arī pasākuma laikā darbosies “Laimes rats” ar pārsteiguma balvām.

Uz visām speciālistu lekcijām un uztura meistarklasēm iedzīvotāji aicināti iepriekš pieteikties pa tālruni 29 347 998, norādot vārdu, uzvārdu un interesējošo lekciju vai uztura meistarklasi. Ar precīzu pasākuma programmu, lektoriem un saturu varat iepazīties pašvaldības mājaslapā šeit.

Informējam, ka pasākuma laikā tiks veikta fotografēšana. Fotoattēli var tikt izvietoti Liepājas pilsētas pašvaldības portālā www.liepaja.lv un pašvaldības sociālo tīklu facebook.com, twitter.com un instagram.com kontos.

Pasākums tiek finansēts Eiropas Sociālā fonda projekta Nr.9.2.4.2/16/I/088 “Liepāja.Vesels.Aktīvs.Laimīgs” ietvaros.

Pievienot komentāru