Valmiera stiprina sadarbību ar Eiropas Latviešu apvienību

1.oktobrī Valmierā viesojās Elīna Pinto, Eiropas Latviešu apvienības vicepriekšsēde. Ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāju Jāni Baiku, pašvaldības, Valmieras pilsētas pārstāvniecības Rīgā, Vidzemes Olimpiskā centra un Valmieras Attīstības aģentūras pārstāvjiem tika pārrunātas sadarbības iespējas.

Lai veicinātu emigrējušo bērnu un jauniešu saikni ar Latviju, sadarbībā ar Eiropas Latviešu apvienību ir izstrādāta vasaras nometnes programma bērniem un jauniešiem, kuri apgūst dažādus sporta veidus. Nometni plānots organizēt nākamā gada jūlijā Valmierā vienlaikus ar plānoto čempionātu BMX riteņbraukšanā. Nodarbības norisināsies jaunatklātajā Valmieras peldbaseinā, Vidzemes Olimpiskajā centrā un Jāņa Daliņa stadionā. Programmā plānoti treniņi, tikšanās ar pasaulē augstvērtīgus panākumus guvušiem Latvijas sportistiem, dažādas meistarklases, latviešu valodas zināšanu uzlabošanas nodarbības, kā arī Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parka un Takas kokos apmeklējums un citi pasākumi. Vasaras nometnes laikā jauniešiem būs iespēja apmeklēt Sporta veselības centru, kas ir aprīkots ar jaunākajām iekārtām, kā arī saņemt sporta ārsta un fizioterapeita konsultācijas. J.Baiks pastāstīja arī par nometnes dalībnieku izmitināšanas iespējām netālu no norises vietas. To lielākoties izmanto sportisti, kuri ierodas Valmierā. Nākotnē plānots organizēt līdzīgas nometnes.

Delegācija apmeklēja jaunatklāto Valmieras peldbaseinu un iepazinās ar tā kompleksa piedāvājumu, kā arī viesojās Sporta veselības centrā. J.Baiks informēja, ka sporta infrastruktūra tiek veidota atbilstoši starptautiskajiem standartiem – gan Valmieras peldbaseins, gan futbola laukums un BMX trase, tāpat arī Jāņa Daliņa stadions un vieglatlētikas manēža. Jāpiemin, ka Valmieras pilsētas pašvaldība finansē peldētapmācības un slidošanas nodarbības skolēniem, lai jau kopš mazotnes bērni būtu draugos ar sportu, aktīvu un veselīgu dzīvesveidu. Īpašs piedāvājums un atlaižu programma paredzēta Sporta veselības centra un Valmieras peldbaseina nodarbību un procedūru piedāvājumam topošajām un jaunajām māmiņām, Valmierā deklarētajiem iedzīvotājiem un senioriem.

Tikšanās laikā Eiropas Latviešu apvienības priekšsēde iepazinās arī ar Vidzemes Olimpiskā centra Peldbaseinu nodaļas vadītāju Ingu Uzāriņu, kura savulaik strādāja ārzemēs un pēc vairākiem prombūtnes gadiem ir atgriezusies dzimtajā pilsētā Valmierā, pārrunājot gan aizbraukšanas iemeslus, gan motivāciju atgriezties. Sarunas gaitā tika apspriesta arī reemigrācijas veicināšana.

E. Pinto apmeklēja jaunuzceltos daudzdzīvokļu īres namus. J.Baiks sarunas laikā uzsvēra, ka darbavietu pilsētā ir vairāk nekā iedzīvotāju, kā arī skaidroja nepieciešamību pilsētai uzņemties daudzdzīvokļu namu celtniecības ieceres īstenošanu un nākamo īres namu būvniecības turpināšanu.

Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs viesi iepazīstināja ar pilsētas straujajiem attīstības rādītājiem, raksturoja uzņēmējdarbības attīstību, darba vietu skaita pieaugumu ar konkurētspējīgu atalgojumu (vidējais atalgojums Valmierā pārsniedz 1000 eiro, turklāt dzīvošanas izmaksas ir salīdzinoši zemākas nekā galvaspilsētā, jāpiemin arī, ka pilsētā ir nelieli attālumi starp bērnudārziem, skolām, sporta, mākslas un mūzikas skolām, ļaujot bērniem pēc mācībām attīstīt talantus dažādās interešu grupās). Ekskursijas laikā tika apmeklēta arī Valmieras industriālā zona Cempu ielas rajonā.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunātas mācību iespējas Valmieras tehnikumā, kura pārbūvē tika ieguldīti vairāk nekā 12 miljoni eiro. Valmieras tehnikumā piedāvātās izglītības programmas tiek izstrādātas sadarbībā ar Valmieras uzņēmējiem, lai audzēkņi saņemtu darba devēja vajadzībām atbilstošu izglītību. Valmiera piedāvā visus nepieciešamos pakalpojumus kvalitatīvas dzīves nodrošināšanai, sākot no pirmskolas izglītības līdz augstākajai, profesionālo un interešu izglītību mūzikas, mākslas, sporta jomā, veselības aprūpi, darba un atpūtas iespējas, kā arī kvalitatīvu mājokli, līdz ar to cerot sagaidīt atgriežamies mājās arī aizbraukušos tautiešus.

Vizītes izskaņā E.Pinto atzina, ka Valmieras pilsētas pašvaldība ar viesmīlību un vēlmi sadarboties, kā arī kvalitatīvo un daudzveidīgo piedāvājumu noteikti ir interesanta un pievilcīga gan vecākiem, kuri vēlas, lai viņu bērni nometnēs stiprina saikni ar Latviju, gan tiem tautiešiem, kuri vēlas veicināt sadarbību ar Latviju uzņēmējdarbības un investīciju jomā, kā arī apsver atgriešanās iespējas.

Tāpat E.Pinto uzaicināja Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāvjus piedalīties seminārā Luksemburgā, kur plānots pārrunāt ārzemēs dzīvojošo tautiešu investīciju iespējas pašvaldībās.

Pievienot komentāru