Iedzīvotāji pārstrādei nodevuši vairāk nekā 7 tūkstošus veco telefonu

Atsaucoties Latvijas Mobilais Telefons aicinājumam saudzēt vidi, akcijas “Visu cieņu vecajam telefonam” piecos mēnešos Latvijas iedzīvotāji atkārtotai pārstrādei nodevuši 7 076 nolietotos mobilos tālruņus. Visvairāk tālruņu otrreizējai pārstrādei novēlējuši Latvijas reģionu iedzīvotāji, novēršot ne tikai to nokļūšanu sadzīves atkritumos un dabas piesārņojuma risku, bet arī daļu tālruņu atpirkumu summas ziedojot Latvijas Bērnu Dzirdes centram.

Kopš akcijas “Visu cieņu vecajam telefonam” sākuma, izmantojot nolietoto tālruņu atpirkuma iespēju, LMT klientu apkalpošanas centros atkārtotai pārstrādei nodoti 2626 telefoni par kopējo summu 33 720 eiro. Lai gan lielākoties Latvijas iedzīvotāji apmaiņā par nolietoto tālruni iegūtos līdzekļus izmantojuši, lai norēķinātos par LMT pakalpojumiem, iegādātos jaunu iekārtu vai aksesuāru, daļa akcijas dalībnieku to ziedojuši labdarībai. Kopumā akcijas laikā Latvijas Bērnu Dzirdes centram ziedoti 5165 eiro. Nozīmīgu pienesumu akcijai devuši arī Rīgas Tehniskās universitātes studenti un mācībspēki, kuri RTU “Zaļās nedēļas” ietvaros pārstrādei nodevuši 249 telefonus 667 eiro vērtībā, visu summu ziedojot Latvijas Bērnu Dzirdes centram.

Akcijas “Visu cieņu vecajam telefonam” ietvaros visaktīvāk vecos telefonus nodevuši tieši reģionu iedzīvotāji, kuru nodoto telefonu skaits sastāda 56% no kopējiem atpirkuma rezultātiem. Reģionos visvairāk – 94 telefoni – nodoti Madonā, bet Rīgā ar 214 pārstrādei ziedotiem telefoniem pārliecinošā vadībā izvirzījušies t/p “Alfa” apmeklētāji. Zīmīgi gan, ka aprēķināto telefona vērtību pārvērst ziedojumā un novēlēt labdarībai biežāk izvēlējušies rīdzinieki – Rīgā Latvijas Bērnu Dzirdes centra atbalstam novirzīti 20% no nodoto telefonu vērtības, kamēr reģionos ziedoti 12%.

“Sekojot tehnoloģiju aktuālajām tendencēm, jaunas ierīces iegādi klienti mūsdienās veic arvien biežāk, tādēļ ik dienu lietošanā nonāk arvien jauni mobilie tālruņi un to skaits strauji turpina augt. Tas, protams, aktualizē jautājumu par nolietoto vai veco ierīču utilizēšanu, jo, mobilo tālruni izmetot sadzīves atkritumos, dabas piesārņojums ir neizbēgams. Tādēļ līdzās klientu iepazīstināšanai ar arvien jauniem mobilo tālruņu modeļiem, aicinām parūpēties arī par iekārtām, kas savu laiku nokalpojušas, un nodot tās pārstrādei. Rūpes par dabu vairs nav tikai dabas aktīvistu ikdiena, tās skar un rūp ikvienam no mums. Tāpēc ir liels prieks, ka LMT var sniegt arī savu artavu tīras vides nodrošināšanai nākamajām paaudzēm,” pauž LMT prezidents Juris Binde.

Saskaņā ar LMT apkopoto informāciju, aicinājums nodot nolietotos tālruņus pārstrādei daudzus mobilo tālruņu lietotājus rosinājis arī pārskatīt savā īpašumā esošās morāli un tehnoloģiski novecojušās – teju vēsturiskās ierīces. Piecu mēnešu laikā akcijas ietvaros savāktas 4450 šādas ierīces, apliecinot, ka, lai gan Latvijas iedzīvotāji mēdz emocionāli pieķerties ierīcēm un labprāt glabā tās gadiem ilgi, šī paraduma spēks ar laiku mazinās.

Lai iedvesmotu arī citus iedzīvotājus teikt “ardievas” saviem vecajiem tālruņiem, ceļu pa lielākajiem klientu apkalpošanas centriem uzsākusi īpaša izstāde, kurā savus vecos telefonus pārstrādei nodevuši tādi sabiedrībā zināmi cilvēki kā Baiba Sipeniece-Gavare, Juris Žagars, Oskars Melbārdis, Samanta Tīna un daudzi citi. Daļa izstādē apskatāmo telefonu mūsdienās ieguvuši teju vai vēsturisku statusu, turklāt tie papildināti ar personīgiem un asprātīgiem īpašnieku stāstiem. Līdz 16. septembrim šī izstāde apskatāma Rīgā, LMT Brīvības centrā Ģertrūdes ielā 12, savukārt jau no 17. septembra tā priecēs tirdzniecības centra “Spice” klientu apkalpošanas centra apmeklētājus. Plānots, ka gada nogalē – oktobrī, novembrī un decembrī izstāde viesosies arī Valmierā, Daugavpilī un Liepājā.

Kampaņas “Visu cieņu vecajam telefonam” laikā ikviens Latvijas iedzīvotājs aicināts nodot pārstrādei savā īpašumā esošos nolietotos mobilos tālruņus kādā no 60 LMT klientu apkalpošanas centriem visā Latvijā. Jāpiebilst, ka nolietotā tālruņa īpašniekam, iepriekš lūdzot LMT darbiniekam novērtēt tālruni, ir iespēja atpirkuma summu ziedot Latvijas Bērnu dzirdes centram vai saņemt kā atlaidi vai dāvanu karti LMT pakalpojumu apmaksai, jaunu iekārtu un aksesuāru iegādei. Vairāk informācijas: https://domazali.lmt.lv/

Pievienot komentāru