Jauna lietotne latviešu valodas zināšanu pilnveidei

Ir atkal jauns mācību gads, kad nākas atcerēties reiz apgūto, rast skaidrojumu jaunapgūstamām valodas parādībām vai papildināt jau esošās zināšanas.

Latviešu valodas zināšanu pilnveidei piedāvājam izmantot elektronisku līdzekli, kas veidots kā lingvistisks uzziņu un mācību materiāls pamatskolas un vidusskolas skolēniem, arī studentiem un visiem interesentiem, kuri vēlas pilnveidot valodas zināšanas. Lietotne, cerams, būs arī teorētisks palīgs skolotājiem, it īpaši tiem, kuri strādā diasporā vai māca latviešu valodu kā svešvalodu ārpus Latvijas.

Elektroniskā Latviešu valodas rokasgrāmata (http://valodasrokasgramata.lv/) ir enciklopēdiska rakstura darbs, informatīvs mācību palīglīdzeklis latviešu valodniecībā. Tajā apkopoti un izklāstīti galvenie jautājumi 26 valodniecības nozarēs un apakšnozarēs (kopā vairāk nekā 1500 šķirkļu jeb satura vienību). Ietvertas arī tādas nozares, kuru saturs skolas mācību līdzekļos tiek minimāli atspoguļots, tomēr ir nepieciešams, lai labāk izprastu un pilnvērtīgāk lietotu valodu.

Satura izklāsts sākts ar pamatinformāciju (īsu skaidrojumu ar piemēriem, ar informācijas izkārtojumu tabulās, dažādos loģiskos uzskaitījumos u. tml.). Lai lasītājs varētu plašāk iepazīt kādu jautājumu, daudzos šķirkļos sniegta arī papildinformācija, norādīti interesanti fakti, bet sadaļā „Lasi vairāk!” nosaukti pētījumi – monogrāfijas un zinātnieku raksti – attiecīgajā jomā, ko var izmantot interesējošā jautājuma dziļākai izzināšanai. Materiālu papildina vizuālā informācija, bet fonētikas un dialektoloģijas sadaļā – arī audio materiāls. Vairāku šķirkļu, resp., satura vienību, paplašinājumā piedāvāti interaktīvi testi un uzdevumi zināšanu pārbaudei un nostiprināšanai. Rokasgrāmatas saturs pēc sarežģītības sakārtots divos līmeņos.

Rokasgrāmatai pievienota nozaru terminu vārdnīca. Bibliotēkā apkopots literatūras saraksts, kur norādīti gan teorētiskie un citi avoti, kas izmantoti rokasgrāmatas satura un uzdevumu izstrādē, gan arī zināšanu paplašināšanai noderīgie pētījumi.

Latviešu valodas fonētikas, fonoloģijas, morfonoloģijas, morfēmikas, vārddarināšanas, morfoloģijas un sintakses jautājumi izklāstīti atbilstoši „Latviešu valodas gramatikas” (Rīga: LU Latviešu valodas institūts, 2013, 2015) aprakstam par latviešu valodas skaņu, formu un sintaktisko konstrukciju sistēmu.

Latviešu valodas rokasgrāmatas saturu pēc Latviešu valodas aģentūras pasūtījuma izstrādājis Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūts (2014?2016), lietotni veidojis SIA „Datorzinību centrs” (2016?2018).

Pievienot komentāru