Pēteris Apinis PAR KORONAVĪRUSU SARS-CoV-2 UN VAKCĪNĀM. Vai ārsts pats vakcinēsies?


Tuvojas brīdis, kad Eiropas Zāļu aģentūra akceptēs vakcīnu pret koronavīrusu SARS-CoV-2. Šobrīd Eiropas Zāļu aģentūrā ir iesniegti trīs pieteikumi vakcīnas apstiprināšanai visā Eiropas Savienībā, ko iesnieguši uzņēmumi Pfizer/BioNTech, Moderna un AstraZeneca. Ir pamatotas cerības, ka novembrī visi vajadzīgie dokumenti un pētījumu rezultāti būs iesniegti. Eiropas Zāļu aģentūra zinātniski izvērtēs vakcīnu izstrādātāju iesniegtos datus par vakcīnu drošumu, iedarbīgumu un kvalitāti. Un ir pamatotas cerības, ka balstoties uz šo vērtējumu, Eiropas Zāļu aģentūra sniegs pozitīvu atzinumu par vakcīnas drošumu, iedarbīgumu un kvalitāti, kā arī par tās piemērotību pacientu vakcinēšanai. Latvijas iedzīvotājiem vēlos paskaidrot, ka visas jaunās bioloģiskās zāles un vakcīnas reģistrē Eiropas Zāļu aģentūra, un to reģistrācija ir spēkā uzreiz visā Eiropas savienībā.
Saviem lasītājiem uzreiz vēlos norādīt, ka es atbalstu vakcināciju kā ļoti nozīmīgu sabiedrības veselības metodi. Tajā pašā laikā mani neatstāj sajūta, ka šoreiz vakcinācijas procesā būs vairāk politiskas nevis medicīniskas argumentācijas un darbības, un mans viedoklis šajā rakstā var nesaskanēt (vai dažos jautājumos būt pilnīgi pretrunīgs) Veselības ministrijas viedoklim. Es visus savus lasītājus aicinu klausīties dažādos speciālistos un pašiem izdarīt savu secinājumu – kāpēc katram konkrēti vakcinēties pret SARS-CoV-2. Man nez kādēļ ir sajūta, ka politiķi un mēdiji publiskajā telpā par vakcināciju runā tāpat kā par lapsu vakcināciju pret trakumsērgu – izkaisa vakcīnu uz lauka kā gardu maltīti, lapsas to apēd un kļūst imūnas pret trakumsērgu. Manuprāt, vakcīnas ir ļoti nozīmīgs bioloģisks medikaments un tā ievade attiecas uz katru cilvēku individuāli, nevis uz visu tautu kopumā.
Man lielākās autoritātes Latvijā ir RSU Infektoloģijas katedras vadītāja profesore Ludmila Vīksna un Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja profesore Dace Zavadska. Ja mans viedoklis kaut kur nesaskan ar šo divu profesoru viedokli, lūdzu Jūs ieklausīties viņās.
Mēs esam lielu pateicību parādā visiem pasaules, tai skaitā Latvijas zinātniekiem, kas rekordīsā tempā radīja vakcīnu pret koronavīrusu SARS-CoV-2. Ir skaidrs, ka bez vakcīnas globālo psihopandēmiju mums apturēt neizdotos, jo bailes un šausmas, ko cilvēkos iedzinuši politiķi un mēdiji, rada patiesu apdraudējumu cilvēcei. Galvenā problēma sabiedrības veselībai šobrīd ir nevis pats vīruss, bet paaugstināta mirstība no sirds asinsvadu slimībām, vēža, diabēta, jo bailēs no vīrusa cilvēki vēlīni diagnosticē un neārstē citas slimības. Bez tam vīruss smagāku slimības gaitu rada tieši cilvekiem ar citām patoloģijām.
Izolācija, karantīna, panika un bezdarbs radījuši psihosociālas problēmas – vardarbību, depresiju, spriedzi, pašnāvību skaita pieaugumu. Finansiālu problēmu dēļ cilvēki lieto nepilnvērtīgu uzturu, mazāk nodarbojas ar sportu un fiziskām aktivitātēm, vairāk lieto alkoholu un vairāk smēķē. Vienīgā iespēja reāli uzlabot sabiedrības veselību ir veikt vakcināciju, samazināt inficēšanos ar Covid–19, aizliegt panikas vēstis visu laikrakstu un portālu pirmajās lapaspusēs, atsākt strādāt, mācīties klātienē, sportot, sildīt ekonomiku un ar mazākām bažām raudzīties nākotnē.
VAKCĪNA IR MEDIKAMENTS AR INDIKĀCIJĀM, KONTRINDIKĀCIJĀM, IEDARBĪGUMU, DROŠUMU UN BLAKNĒM
Pretēji valdības uzstādījumam, ka vakcīna ir ierocis cīņā par varas saglabāšanu un sava tēla spodrināšanu, vakcīna ir nopietns medikaments, un jebkuram medikamentam ir indikācijas un kontrindikācijas, kā arī blakusparādības. Medikamentu ir jānozīmē ārstam, nevis politiķim ar apšaubāmām zināšanām. Medikamentu, tai skaitā vakcīnu, ārsts nozīmē, pamatojoties uz savām zināšanām, pieredzi, pasaules literatūras datiem un informāciju, ko ieguvis konferencēs, žurnālos vai sarunās ar kolēģiem.
Esmu vakcīnu dedzīgs piekritējs un šobrīd visus vecāka gadagājuma cilvēkus, grūtnieces, mazus bērnus, hroniskus slimniekus aktīvi aģitēju vakcinēties pret gripu. Mums ir tiešām liela un pozitīva pieredze ar gripas vakcīnu. Vakcinēšanās pret gripu ievērojami samazina mirstību no sirds un asinsvadu slimībām. Domāju, ka nākotnē vakcīna pret Covid–19 arī tiks atzīta par ļoti nozīmīgu sabiedrības veselības sasniegumu. Un tomēr, mans pienākums ir skatīt šo jautājumu gan no pozitīvā, gan piesardzīgā skatpunkta.
Es izvairīšos no prognozēm par topošās vakcīnas iespējām radīt pastāvīgu un paliekošu imunitāti, jo tās būtu spekulācijas. Par šiem jautājumiem mums būs zināšanas pēc pieciem gadiem. Toties mēs zinām, ka Covid–19 vakcīnai var būt nepatīkamas blakusparādības. Gan AstraZeneca, gan Pfizer/BioNTech vakcīna, kuras ar lielāko varbūtību jau nākamā gada sākumā saņems Latvija, gan visticamāk – lielākajai daļai citu vakcīnu, lai tās darbotos, būs nepieciešamas divas devas. Vakcīnas būs divas injekcijas, kurām būs nepieciešams piešķirt dažu nedēļu starplaiku.
Ar lielāko varbūtību daudziem cilvēkiem vakcinācija izraisīs gripai līdzīgus blakusefektus, tostarp, sāpošas rokas, muskuļu sāpes un drudzi, kas varētu ilgt vairākas dienas un uz laiku liegt cilvēkiem strādāt vai mācīties. Gan paši vakcīnu ražotāji, gan neatkarīgi pētnieki norāda, ka vakcīnas 2/3 pacientu izraisīja galvas sāpes, drudzi un gripozus simptomus, bet 40% pacientu izraisīja muskuļu sāpes un nogurumu. Iespējams, ka arī Labklājības ministrijai būs jauns izaicinājums darba nespējai – daļai pacientu pēc vakcinācijas būs pietiekami smagi simptomi, lai viņiem pienāktos darba nespējas lapa uz vairākām dienām.

TURPINĀJUMU LASIET NĀKAMAJĀ LAPĀ:

Pievienot komentāru