Prognoze, kādi laika apstākļi sagaidāmi Jāņos un jūnijā


Vilis Bukšs ir laika ziņu vērotājs un savā jaunākajā bloga ierakstā pavēstījis, kāds laiks pēc iepriekš veiktiem dabas novērojumiem gaidāms jūnijā un Vasaras saulgriežos.

“Atbilstoši 31. decembrim un 13. janvārim, kas paredz jūniju, tad pirmais vasaras mēnesis rādās būt vidēji silts, vējains un ar nokrišņiem normas robežās. Zīmīgās dienas martā un maijā arī norāda uz siltu, bet ne karstu jūniju. Savukārt ziemeļvēji aprīlī norāda uz to, ka Zāļu mēnesī jūnijā salnu vietās līdz Jāņiem vēl iespējamas nakts salnas,” vēsta V.Bukšs.

“Jūnija pirmajā pusē laika apstākļi svārstīgi. Pārsvarā mērens siltums un īslaicīgi nokrišņi. Dienas, kad temperatūra var sasniegt plus 24 grādus, laikā ap Rudzu zieda dienu (12. jūnijs) nomainīs vēsas vasaras laiks. Salnu vietās iespējamas arī vasaras salnas. Laikā ap Vītu (15. jūnijs), temperatūra var pakāpties līdz +28 grādiem. Tas būs īslaicīgi, jo vēlāk sekos stipras pērkona lietusgāzes un kļūs vēsāks. Šajā laikā vējains.”
Tāpat V.Bukšs norāda, ka mēneša otrajā pusē līdz Jāņiem (24. jūnijs) laika apstākļi lielākoties nepastāvīgi. “Daudzviet īslaicīgi nokrišņi, pērkona negaisi, vējains. Temperatūra dienās pārsvarā ap +17, +23 grādi. Jāņu laikā tas pats mēreni siltais jūnijs, bez ilgstošiem nokrišņiem. Jāņu nakts vēsa, pārsvarā bez nokrišņiem. Pēcjāņu dienās laika apstākļi varētu mainīties uz siltu, saulainu un sausu laiku. Vēlāk, laikā ap Pēteriem (29. jūnijs), vasarīgi silts un daždien arī karsts, kad temperatūra var pakāpties līdz +30 grādiem. Mēneša beigās silts, nokrišņi īslaicīgi, bet galvenokārt sauss. Līdzīgi laika apstākļi varētu saglabāties arī jūlija sākumā, līdz Septiņiem brāļiem (10. jūlijs).”

Kopumā jūnijs ar vidējām vasaras pirmajam mēnesim atbilstošām temperatūrām un nokrišņiem. Tālākie vasaras mēneši, atbilstoši 30. maijam, varētu paiet tradicionālās Latvijas vasaras zīmē, gan nokrišņu, temperatūru, gan vēju ziņā, uzsver laika zīmju vērotājs.
TURPINĀJUMU LASI NĀKAMAJĀ LAPĀ:

Pievienot komentāru