‘Rozā’ supermēness – tas būs gada gaišākais un lielākais mēness, kurš parādīsies aprīļa sākumā

Pirmais pavasara pilnmēness būs “rozā” supermēness – gada lielākais un spožākais pilnmēness.

Rozā supermēnesis, ko sauc par Paschal pilnmēnesi, parādīsies 7. aprīlī. Tas piepildīs visas debesis ar gaismas spilgtumu. Cik neticams veids, kā sveikt pavasara sezonu!

Šis unikālais supermēnesis ir nosaukts pēc grieķu vārda “Passover”. Lieldienu pilnmēness notiek Mēness mēneša 14. dienā, sākot no pavasara ekvinokcijas, kas notika 20. martā. Turklāt šo īpašo supermēnesi izmanto, lai noteiktu, kad Lieldienas iekrīt kādā konkrētā gadā.

Kaut arī supermēnesis tiek apzīmēts kā “rozā”, mēness gaisma naktī uz 7. aprīli faktiski nebūs rozā.
Rozā krāsa ir atsauce uz noteiktu savvaļas zieda veidu, kura dzimtene ir Ziemeļamerikā un ko sauc par “Phlox subulata”. Saskaņā ar Newsweek ziņojumu, skaistajam savvaļas ziedam ir spilgti rozā nokrāsa un tas zied pavasarī.Parasti supermēnesis notiek reizi gadā, kad pilnmēness sakrīt ar to, ka mēness atrodas Zemei tuvākajā orbitālajā punktā, ko sauc par perigeju. Tas var parādīties par 7 līdz 14 procentiem lielāks nekā pilnmēness un gandrīz par 30 procentiem gaišāks.

LASI ARĪ ŠO: Gatavojamies Lieldienām: dabīgās olu krāsas

Supermēneša parādīšanās ir salīdzinoši reti sastopama dēļ elipsveida mēness orbīta ceļa ap Zemi. Turklāt pilnmēness reti notiek, tāpēc rožains supermēnesis būs aizraujošs skats, kuru jums noteikti nevajadzētu palaist garām.

Tania de Sales Marques, Lielbritānijas Karaliskās observatorijas astronome saka:“Vislabākais ir nogaidīt, līdz saule ir norietējusi un debesis ir tumšas, ja būs netraucēti laika apsrākļi, tas jums ļaus redzēt nedaudz gaišāku pilnmēnesi, kā parasti.”

Marquess iesaka ikvienam, kurš vēlas iemūžināt maģisko supermēnesi fotogrāfijā, apzināties, ka viņiem būs vajadzīgs atbilstošs aprīkojums, “jo tālrunī uzņemtais mēness izskatīsies vairāk kā lāse”.

Ja vēlaties novērot šo valdzinošo debesu brīnumu, labākais laiks to izdarīt ir 7. aprīlī ap plkst. 22:35.

COMMENTS

Pievienot komentāru