Tekstilmākslinieču radošā satikšanās Liepājas muzejā izstādē “Cita studija”

Ceturtdien, 4.oktobrī, plkst. 17 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, apvienojoties trīs talantīgām tekstilmāksliniecēm, tiks atklāta krāšņa izstāde “Cita studija”.

Prasmīgas sava aroda meistares, tekstilmākslinieces Daina Galakrodzeniece, Sandra Zāle – Zālīte un Iveta Deģe izveidojušas vēl nebijušu kopīgu izstādi, prezentējot to jomu, kas visas vieno – tekstils. Tautas mākslas un kultūras centra lietišķās mākslas studijas “Liepava” 65. jubilejas gads iedvesmojis mākslinieces satikties šajā izstādē, prezentējot savus darinājumus. Interesanti, ka visu trīs mākslinieču radošās saknes meklējamas Liepājā, bijušajā Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā. Lai gan pēc skolas beigšanas mākslinieču ceļi ir veduši atšķirīgos virzienos, šī izstāde ir iespēja atkal satikties, prezentēt savu amata prasmi un ar to priecēt arī izstādes apmeklētājus.

Kā atzīst pašas izstādes veidotājas, viņu darbi no lietišķās mākslas ir izveidojušies par dizainu, atspoguļojot mūsu latviešu saknes, kas atrodamas etnogrāfijā, arheoloģijā, latvieša dzīvesziņā. Tekstils nenozīmē tikai aušanu vien, tas ir plašs spektrs dizaina izpausmēs.

Daina Galakrodzeniece pēc Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas beigšanas piecus gadus studējusi Tallinas Valsts mākslas institūtā, tekstila un modes katedrā, iegūstot maģistra grādu lietišķajā mākslā. Pēc studijām Tallinā strādājusi par tekstila nodaļas vadītāju un mākslas priekšmetu skolotāju. Bijusi Liepājas Pedagoģiskajā institūta (šobrīd Liepājas Universitāte) mākslas pasniedzēja. Piedalījusies dažādās izstādēs Latvijā un ārzemēs: Igaunijā, Ukrainā, Francijā, Vācijā, Zviedrijā, Taivānā, ASV. Veidojusi arī ģimenes un personālizstādes Ogrē, Madonā, Aizputē, Liepājā, Rīgā, Klaipēdā, Viļņā un Parīzē.

Iveta Deģe studējusi Liepājas Universitātē, iegūstot mākslas bakalaura grādu un izglītības zinātņu maģistra grādu pedagoģijas teorijā un vēsturē. Pēc studijām strādājusi Liepājas Universitātē par mākslas priekšmetu pasniedzēju. Ieguvusi Latvijas Dizaineru savienības apbalvojumu par 1. vietu nominācijā “Unikālais dizains” un 3. vietu nominācijā “Iepakojuma dizains”. Veidojusi vairākas personālizstādes Liepājā, Aizputē, Kuldīgā, Rīgā, līdzdarbojusies dažādās kopizstādēs. Darbi atrodas privātās kolekcijās Vācijā, Zviedrijā, Anglijā, ASV, Krievijā Japānā u.c.

Sandra Zāle – Zālīte savas aroda prasmes papildinājusi, strādājot kombinātā “Māksla” un darbojoties TMS “Liepava”. Absolvējusi Liepājas Pedagoģijas augstskolu, iegūstot Bakalaura grādu mākslā un lietišķās mākslas un kultūras vēstures skolotāja kvalifikāciju. No 1991. gada strādā Liepājas Mākslas vidusskolā ( šobrīd Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola) un no 1998. gada vada tekstilizstrādājumu dizaina izglītības programmu. Stažējusies Somijā, Lietuvā, Skotijā, Igaunijā, Portugālē, Itālijā, kā arī koordinējusi un iekārtojusi izstādes gan Liepājā, gan Latvijā un arī aiz tās robežām.

Izstādes atklāšanas pasākums – bez maksas. Informējam, ka izstādes atklāšanas laikā tiks veikta fotografēšana. Iegūtie materiāli tiks izmantoti pasākuma publicitātes nolūkos, Liepājas muzeja mājas un sociālo tīklu lapās.

Izstāde būs skatāma no 4.oktobra līdz 4. novembrim.

Pievienot komentāru